Jump to content

[Derde Ronde (5)] achtercover 48 vs. achtercover 32


Yncke

Welke achtercover vind jij de 'beste'?  

65 members have voted

  1. 1. Welke achtercover vind jij de 'beste'?


This poll is closed to new votes

  • Please sign in or register to vote in this poll.
  • Poll closed on 01/29/2019 at 07:00 AM

Recommended Posts

Posted

Derde ronde. 

 

Welke van deze twee achtercovers vind jij de 'beste'? 

 

Stemmen kan 7 dagen lang, daarna gaat de poll dicht.

Je stem is publiek, maar dat hoeft je niet tegen te houden om je keuze uit te leggen. 

In tegendeel, de bedoeling van een toernooi is naast een winnaar kiezen, ook discussie en fun.

Dus ook de indiener mag zijn of haar backcover zoveel als nodig uitleggen en verdedigen.

 

De winnaar van dit duel gaat naar de volgende ronde. De verliezer valt af.

 

 

A

 

1295067647_ragebolachterkaft.jpg.3edfa0c

 

De achterkaft van de eerste Ragebol heeft altijd indruk op me gemaakt, ik weet dat enkel de achterkaft telt maar ook op zichzelf blijft die erg sterk en geeft perfect de sfeer van het verhaal zelf weer. 

 

Bonte

 

 

B

 

nero.jpg.371a5d0bccd19e172a4fef76af6bbdf

 

En niet enkel omdat Nero uiteraard niet mag ontbreken: deze vind ik toch echt wel een aantrekkelijke backcover die zowel herkenning oproept als uitnodigt naar andere verhalen van Nero.

 

Even duiden:

Deze backcover dateert uit 1960 en werd voor het eerst gebruikt bij ‘De zoon van Nero’. In 1960 bestond Nero al 12 jaar en telde de stripreeks ondertussen 36 verhalen. Van 1960 tot 1963 kregen de 9 nieuwe Neroverhalen en alle heruitgaves die in deze periode verschijnen deze backcover mee.  Ook de eerste drie Nero-strips die werden hertekend door Hurey verschenen in dit jasje.

Voor het ontwerp van de backcover werd gebruik gemaakt van allerlei personages uit de Nero-strip. Deze werden aanvankelijk getekend voor een wedstrijd in het krantenbijvoegsel ’t Kapoentje waarbij de lezertjes moesten uitzoeken uit welke Neroverhalen deze kwamen.

Op deze backcover vormen  deze stripfiguurtjes een kader rondom de reeds verschenen/beschikbare titels van de Nero-strips. Centraal bovenaan de lijst prijkt een uitvergrote Nero die de lezer uitnodigend aankijkt terwijl hij ostentatief de titellijst aanwijst. Hebt u deze avonturen al gelezen…?
In de marge is het speuren naar oude bekenden in de parade met voorop Jean de butler. Kent u ze allemaal ?
Beide vragen spelen zowel in op de herkenning van reeds gelezen strips, als op het aanzetten tot het ontdekken van de nog niet gelezen verhalen. Geef toe, de perfecte benadering van de voorwaarden  waaraan de backcover van een stripreeks moet voldoen.

Tot slot nog iets over het kleurgebruik. Het in alle betekenissen goedkope uitgavenbeleid van Het Volk stak fel af tegenover de prachtig uitgegeven strips van pakweg Dupuis, Lombard of Casterman. Om alsnog de lezer het gevoel te geven dat hij/zij een strip in kleur kocht, werden de pagina’s afwisselend in zwart, rood, blauw en bruin gedrukt. Of nauwelijks leesbaar in roze of lichtgroen. Omwille van de leesbaarheid overleefde uiteindelijk de druk in afwisselend bruine en zwarte inkt. De voorplaat moest er uiteraard wel aantrekkelijk uitzien en kreeg telkens een kleurrijke omslagtekening mee.
Op deze backcover spatten de kleuren er ontegenzeggelijk van af. De veelal primaire kleuren moesten duidelijk de kleurarmoede binnenin het album compenseren. En dat sjabloontjes die herhaald worden andere kleuren meekregen, maakte niets uit. Hoe gevarieerder ingekleurd, hoe uitbundiger de achterflap. Geen afspraken over vaste kleuren of consequente toepassing: enkel de groene chinees moest groen zijn en de jas van kolonel How rood. Voor de rest hoe meer kleur, hoe beter. En het werkt wat mij betreft.

 

Tuizentfloot

Posted

M'n hart breekt een beetje maar voor mij wint Ragebol het hier toch van Nero, het wordt iedere keer wel moeilijker om te kiezen.

Posted

Voor mij Ragebol. Als achtercover vind ik hem niet bijzonder aantrekkelijk maar vliegende walvissen (of schildpadden) doen het altijd goed. Het knip en plakwerk van Nero (hoe knap, vooruitstrevend, alternatief, nostalgisch of economische verantwoord ook) had van mij niet gehoeven.

Posted

Het tekenwerk van de achterkant van Ragebol wint het vrij duidelijk van Nero wat mij betreft. Maar de achterkant van Nero zorgt wel voor een soort van interactie met de lezer door die twee vragen. En zoals al gezegd is: dat is toch waar een backcover aan moet voldoen. Mijn stem gaat dus naar Nero.

Posted

Nero mocht er wat mij betreft al lang uit liggen. Bij deze dus eerder een tegenstem voor de geliefde held. Het feit dat exact dezelfde figuurtjes steeds terugkeren, maar dan gewoon anders ingekleurd ... Meh. Ik begrijp waarom het zo is, maar dat maakt het er niet aantrekkelijker op. Ragebol it is.

STEUNACTIE 🍀 #SHARINGISCARING #DELENISLIEF

Guest
This topic is now closed to further replies.








×
×
  • Create New...