Jump to content

André-Paul Ducháteau overleden


Recommended Posts

Stripspeciaalzaak maakte op haar facebookpagina bekend dat André-Paul Ducháteau op 95 jarige leeftijd is overleden. 

De schrijver was al even gestopt met werken. Toch zsullen titels als Rik Ringers, Chick Bill, De Brokkenmakers en Hans veel herinneringen oproepen bij de gemiddelde Reeper. 

Laten we de hoed afnemen voor de man. 

 

 

https://www.lambiek.net/artists/d/duchateau_andrepaul.htm

Link to comment

901x1200.jpg

 

Dit was toch wel mijn favoriet, erg mooi voorbeeld van hoe je strak en uitgebalanceerd een scenario kunt uitrollen. Opent midden in het verhaal, schakelt dan terug met 11 pagina's flashback en rondt dan af. Duchateau heeft veel brol geschreven, maar in zijn beste albums is hij een echte vakman waar heel veel schrijvers nog iets van kunnen leren. 

 

20200827_103919.thumb.jpg.8d064b0d184e0fe90d41caeb3cc39871.jpg 

Link to comment

Hoezo? Vals?

Hij "pant" gewoon met de camera van links naar rechts over het beeld heen, waarbij je eerst decor ziet met de achterkant van een auto (die echter geen Porsche is, maar wel geen normaal model), zodat je een idee van de setting krijgt en tegelijk al een van de stemmen "hoort", om dan verder te draaien zodat de personages in beeld komen.

Hij past hier in de strip een techniek toe die in cinema veel wordt gebruikt.

Link to comment

Mooi verwoordt, maar het snijdt geen hout. In de cinema volg je bij een panoramisch shot het oog van de camera. Het is nog maar afwachten wat er rechts (of links) in beeld komt. Strip is toch echt een ander medium. In het voorbeeld hierboven zie je in een oogopslag het totale beeld, niks pannen. Je oog pant hoogstens over de tekst. Zo'n beeld in tweeën hakken slaat dan toch nergens op?

Link to comment

Ik ben geen fan van dat soort in twee of meer opgesplitste beelden die je inderdaad evengoed in één kader kan vertellen. In comics doen ze dat nog net iets vaker dan in strips. Moesten die twee personages op dat eerste prentje nu nog ergens in dat deurgat staan...

Link to comment
3 hours ago, Yncke said:

Dat zijn lijnen die bij verschillende ongerelateerde stukken van de compositie horen en in het verlengde van elkaar liggen alsof ze wel bij elkaar horen.

 

 

Tangent.png

Stoort helemaal niet.

Die opmerking doet me terugdenken aan een fantasyforum waar ik ooit lid van was, waar ook regelmatig iemand anders slogans over schrijven herhaalde, zoals "kill you darlings" of "show, don't tell", maar die het zelf niet hadden begrepen.

Als zoiets niet stoort, kan het.

Link to comment
11 hours ago, Peter Motte said:

Geen probleem. Maar ik ben wel de koper. (jek jek). Dus als ik er geen probleem mee heb, zie ik niet goed in waarom een theorie me op andere ideeën zou moeten brengen.

Een tangent is een grafische dt-fout. Het staat iedereen vrij dat niet erg te vinden, natuurlijk.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...