Jump to content

9De Kunst Stripwinkel Te Gent


Recommended Posts

Guest Kontiki

Het is niet echt een winkel meer. Volgens wat ik begreep fungeert het een beetje als depot voor wat enkele verzamelaars kwijt willen, maar die hun waren niet zomaar willen laten bepotelen door Jan en alleman. Ik ben er ook nog buitengekeken omdat ik blijkbaar niet voorzichtig genoeg door de strips ging.

Link to comment

9de Kunst enkel op afspraak?

Ik ging daar lange tijd elke maand één keer binnen, maar door omstandigheden is dat al een hele tijd geleden.

Buitengekeken? Nooit meegemaakt. Danny viel goed mee.

De laatste paar jaar was het ook een halve kristal-winkel geworden. Ik denk niet dat strips nog de belangrijkste bezigheid van Danny is.

Hij was gestopt met nieuwe albums, voor zover ik heb begrepen omdat hij de concurrentie met prijsbrekers zoals de Fnac niet meer aankon.

Dat verwondert me niet helemaal.

Toen ik nog een gsm-abonnement had bij Proximus, kon je bij Proximus op allerlei manieren kortingen en cadeau's krijgen als je genoeg belde of zo. Daar waren onder bons voor de Fnac bij. Een zelfstandige winkelier kan tegen zo'n kanon niet op, natuurlijk.

Link to comment
Guest Kontiki

Als het al een hele tijd geleden was, dan was het in eenzelfde peridoe dat ik en anderen er ook gewoon konden binnenstappen, nu is het enkel op afspraak.

Link to comment

Je mag niet vergeten dat de 9de Kunst ook nog een tweedehandswinkel is.

Epic heeft ook wel wat tweedehands, maar de 9de kunst is van oorsprong nieuw/2dehands/antiquarische strips.

Epic heeft een beetje een niche gevonden door zich te richten op comics, en hij doet ook heel veel dat - als je 't mij vraagt - met strips niets te maken heeft: beeldjes, spelletjes ... je weet wel: strips merchandise.

Epic lag oorspronkelijk trouwens tegenover dat café De Opera. En hij heeft zich altijd tegen de 9de Kunst geprofileerd. Wat dat betreft gedroeg hij zich eerlijk gezegd niet altijd als een nette jongen. Daarom is hij volgens mij ook verhuisd: om zo goed als vlak tegenover de 9de Kunst te liggen, om diens klanten in te pikken. Ik heb het niet zo erg voor die mentaliteit.

De Poort is van oudsher een boekhandel/tijdschriftenhandel, die - door de Fnac (!) - de boel heeft moeten omgooien. Tijdschriften zijn altijd gebleven. Ze hebben een tijd een verhuurmachine voor VHS-video gehad, maar die was gemakkelijk stuk. In die tijd specialiseerden ze zich ook in strips en kunstboeken. De verhuurmachine verdween snel, de kunstboeken verdwenen ook, en de strips bleven, samen met de tijdschriften.

Danny heeft volgens mij niet genoeg vernieuwd. Hij is een beetje in de tijd blijven steken. Toen manga kwam heeft hij er nauwelijks aangeboden. Ik denk dat ik de enige 3 manga's heb gekocht die hij ooit aanbood (de drie eerste Yu-Gi-Oh!'s). Manga blijkt achteraf niet veel te hebben gedaan, maar het zou wel een mogelijkheid zijn geweest om een nieuwe publiek aan te trekken, dat dan achteraf op normale strips kon overschakelen.

Verder weet hij heel veel van strips af, maar slechts tot een bepaalde periode.

Voor een stripantiquariaat is dat niet noodzakelijk een slechte keuze: het zijn vooral de babyboomersstrips waar veel voor wordt gegeven. Maar ik denk dat hij het daardoor wel moeilijk heeft om nieuwe klanten aan te trekken.

Nieuwe strips biedt hij nog maar nauwelijks aan, maar pas op: er ligt nog het een en ander in zijn bakken verborgen. En hij is niét duur, in tegenstelling tot wat sommigen beweren.

Link to comment

Ik ben daar duizenden keren gepasseerd, maar nooit durven binnen gaan. Het ziet er het soort plek uit waar ze je verdoven en stiekem een nier verwijderen.

Het is nochtans niet zo. Dat je moest bellen om binnen te kunnen, was natuurlijk ook al een drempel. Ik weet niet of dat altijd zo is geweest, maar als je dat doet in een periode dat er winkels zijn die zelfs op koude dagen hun deur OPEN zetten ...

Je moet wel weten dat er Danny's winkel het een en ander verborgen ligt: o.a. een indrukwekkende reeks Robbedoes-verzamelalbums. Dus ik kan me wel voorstellen dat hij niet op zijn gemak is als hij niet in de winkel is. En hij is dikwijls achteraan bezig. Hij heeft o.a. die indrukwekkende bio/bibliografie over Buth gemaakt, samen met iemand anders.

En in het verleden hadden ze ook een "Robbedoes Almanak" samengesteld: een volledige expertise van het stripweekblad Robbedoes: per auteur, per reeks, per albums etc. Dat moet een hoop werk gekost hebben.

Het laatste waaraan hij werkte was een tentoonstelling over Val St.-Lambert, inclusief vette catalogus, maar dat was kort voor de bankencrisis. En zijn belangrijkste sponsor was een bank. En die trok zich terug. Ik weet niet wat er uiteindelijk van het project is geworden. Kristal interesseert me niet zo.

Link to comment

De 9de kunst is nooit echt mijn winkel geweest, ik ging er wel voor oudere strips maar vond (vind) toch meer mijn gading bij Pierke.

 

Voor nieuwe strips ga ik naar De Poort. Je kan er aan alle nieuwe uitgaven geraken (ook al zitten ze oorspronkelijk niet in hun aanbod). Hun krantenhoek is zelfs gesneuveld onder het stripgeweld.

It could be worse, it could be raining !

Link to comment
Guest Kontiki

Die Robbedoes-albums kraakten nog als je ze opende, ze kwamen rechtstreeks uit archieven. De te betalen prijs was navenant.

Hun almanak is voor mij wellicht een van de  meest geraadpleegde encyclopedische werken.

Link to comment

Ik heb in het begin daar heel veel binnengeweest en toen was hij toch prijzig hoor , als ik in Gent ben en hij moest per toeval open zijn

dan wip ik zeker binnen.

Daarachteraan rechts van hem stond inder tijd wel teen en tander , ik heb daar nog een aantal middelkerke nero uitgaves gekocht.

Moest je hem bellen voor een afspraak , vraag ik me af wat je dan moet vragen ?

Stel , je vindt niks

wat dan ?

Entreegeld of zo :e010:

Link to comment

Ken Danny van uit de tijd dat hij nog stripveilingen in Gent organiseerde. Je moest de te veilen stukken dan binnen brengen in zijn winkel. Heb mij hierbij nooit echt goed gevonden. Zijn zoon(?) of één of ander familielid begluurde je de hele tijd alsof je een terrorist was. De bediening zelf was niet echt klantvriendelijk en de prijzen torenhoog. Hij had (heeft) wel een enorme collectie originelen.

Link to comment

Was het dit nummer: +32 (0)9 224 01 47 ?

Ik heb dat van Stripinfo.be, maar ik vrees dat het al een hele tijd niet meer is bijgewerkt.

Stripinfo.be zelf wordt nochtans wel nog regelmatig bijgewerkt met nieuwe strips.

 

Op de website van de Gouden Gids heb ik behalve "09 224 01 47"

ook

09 233 23 61.

 

Een rotsite trouwens, die van de Gouden Gids. Er staat veel te veel rommel op om vlot binnen te komen. Om die reden mijd ik hem eigenlijk al jaren. Terwijl dat toch de eerste bron zou moeten zijn waar je gaat kijken voor adressen en telefoonnummers.

 

Dat zijn trouwens dezelfde nummers die ik in mijn adresboek heb.

Link to comment

Het begint luguber te worden.

Misschien is hij overgeschakeld naar een gsm/smartphone? Die worden niet automatisch opgenomen in telefoonlijsten (vroeger moest je betalen om er niét in te staan, nu om er wél in te staan; ik weet niet of dat vooruitgang is). Maar dat denk ik eerlijk gezegd niet.

 

Ik heb ze ook maar eens geprobeerd, en daarna naar 1207 gebeld, waar ze me geen enkel nummer konden geven.

Link to comment

Ik heb een e-mail naar Danny gestuurd, en voorlopig is die niet als onbestelbaar teruggekeerd.

Aangezien hij bij dezelfde e-mailprovider zit als ik, zal een onbestelbare e-mail snel worden gemeld.

Hopelijk kijkt hij minstens één keer per dag naar zijn mail, want de kans bestaat dat hij dat maar één keer per week doet. Je hebt zo van die mensen.

Morgen weten we waarschijnlijk meer.

Link to comment

Als niet zo nette jongen ga ik toch even melden dat Danny sinds begin dit jaar wat gezondheidsproblemen heeft. Waardoor de winkel idd niet altijd meer open is. Meer details weet ik ook niet.

En om nog even te reageren op wat onnozel gezwans over de Epic en het feit dat ik niet net ben...
Epic heeft zich nooit geprofileerd tegen de 9de Kunst. Danny en ik kunnen het best met elkaar vinden.
De 9de Kunst heeft zich steeds gericht op de klassieke Europese en Belgische strip. Als Epic heb ik de winkel steeds gefocust op grahpic novels, comics en ook de hedendaagse Europese Strip. 
De reden van de verhuis heeft opnieuw niks te maken met de 9de Kunst. Maar met locatie, locatie, locatie. Waar lopen striplezers en waar zijn de prijzen betaalbaar? Awel de Sleepstraat & Brabantdam vallen af. En als ik morgen mij een pand kan aanschaffen in de Veldstraat verhuis ik opnieuw. Niet om de FNAC te pesten, maar om mijzelf te verbeteren. 

Its the economy, stupid! 

 

Link to comment
  • 3 months later...
  • 1 month later...

Gisteren was ik in Gent en zag ik dat er licht brandde. Ik wou naar binnen gaan, maar de deur was op slot. Danny heeft mij toen binnengelaten. Ze waren bezig met een inventaris aan het maken van de winkel en in de namiddag kwamen er kopers langs voor de winkel. De winkel sluit nu definitief zijn deuren.

Link to comment

Wel, daarmee verdwijnt een vaste stek bij mijn bezoekjes aan Gent.

 

De 9e kunst is een van de winkels die er met een vaste boekenprijs nog zou zijn geweest. Hij ondervond erg veel concurrentie van de prijsstunts van de FNAC, zelfs al was tweedehands een belangrijk deel van zijn aanbod.

Link to comment
  • 2 months later...

Vandaag een e-mail gekregen van Danny.

Danny is geen internetter. Dat had ik enkele jaren geleden al gemerkt.

Het bericht kwam niet eens via een e-mailadres dat van hem is, maar waarschijnlijk van zijn vrouw.

 

Danny is in 2014 zwaar ziek geworden, en kan de winkel niet meer doen. We mogen al blij zijn dat het op het einde op afspraak kon open zijn.

De voorraad wordt dus wegens omstandigheden verkocht, wat volgens mij een heel zware dobber is. Tweedehands strips verkopen is niet zoals pakjes koffie verkopen. En er zijn altijd mensen die er dan van proberen te profiteren.

Je kent dat: stappen binnen, kijken 's rond, zeggen: "Dat is niets waard. Ik geef je er 100 euro voor."

Opkopers.

 

Ik zal onze gesprekken missen, en ook de vondsten die ik er deed.

Link to comment
  • 7 years later...
Op 20/5/2015 om 11:24, Waldorf zei:

Ik ben daar duizenden keren gepasseerd, maar nooit durven binnen gaan. Het ziet er het soort plek uit waar ze je verdoven en stiekem een nier verwijderen.

😅 Dat gevoel deel ik. Had ergens ook wel aantrekkingskracht maar ik ben er nooit binnengeweest. In de Epic daarentegen wel, in het begin aan de opera en op het einde ook aan de Nederkouter. Ik wilde er nog eens binnenstappen en het was toevallig uitverkoop. Ik kocht er wel een paar strips en toen ik er iets over zei negeerde de uitbater me bijna. Tegen een aantal jonge meisjes was hij echter supervriendelijk op hetzelfde moment. Zijn reactie hier getuigt ook van zijn onvolwassenheid.

 

Eddy

 

 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...