Jump to content

Francisco Ibáñez (87), striptekenaar van Paling & Ko, overleden


Recommended Posts

Striptekenaar Francisco Ibáñez is overleden. De 87-jarige Spanjaard is in Nederland vooral bekend van de stripalbums over Paling & Ko. Ibañez was behalve tekenaar ook schrijver.

 

In 1957 publiceerde Ibañez zijn eerste stripverhaal. Een jaar later verscheen het eerste verhaal met Mortadelo en Filemon Pi, zoals Paling & Ko in het Spaans heten. Van de twee blunderende geheim agenten verschenen in Spanje zo’n tweehonderd albums. In Nederland kwamen tussen 1971 en 2006 vijftig albums in vertaling uit. De stripreeks was populair in ons land.


Tot aan 1986 werkte Ibañez als schrijver en tekenaar bij uitgeverij Editorial Bruguera. In 1986 stapte hij over naar een andere werkgever, maar daardoor kon hij niet verder werken aan Paling & Ko omdat Bruguera de eigendomsrechten had. Twee jaar later vertrok hij naar Ediciones B. Die uitgeverij had inmiddels de rechten van Paling & Ko in bezit gekregen zodat Ibañez verder kon werken aan zijn reeks.


De in Barcelona overleden tekenaar ontving in de afgelopen jaren diverse onderscheidingen voor zijn werk.

Bron: https://www.telegraaf.nl/entertainment/1609203247/francisco-ibanez-87-striptekenaar-van-paling-ko-overleden

Exclusieve workshops en masterclasses door de beste striptekenaars.

Link to comment
  • 4 weeks later...
  • 6 months later...

En in het Spaans verschijnt binnenkort Paris 2024, het laatste avontuur van Mortadelo y Filemon dat Francisco Ibáñez voor zijn dood nog getekend heeft. Het zal onafgewerkt worden gepubliceerd, zoals hij het heeft nagelaten, met twintig pagina's scenario en twintig pagina's schetsen. Er is sprake dat de reeks zou worden voortgezet met een nieuw team, maar voorlopig nog geen officiële bevestiging door Penguin (die het fonds van Bruguera hebben overgenomen, de oorspronkelijke uitgeverij van de serie).

https://www.penguinlibros.com/es/libros-ninos-7-anos/340262-libro-paris-2024-9788402429704

Screenshot2024-02-28at10_46_56.thumb.png.00a412803be33c03d7fdba7115a50e89.png

Link to comment

In het Duits is Carlsen Verlag al enkele jaren bezig met de reeks opnieuw uit te geven. Er zijn twee series: gewone albums, waarbij ze begonnen zijn vanaf nummer 1 (Het Atoomsulfaat, hoewel dat in het Duits dan 'Keine Angst, wir retten die Welt!' wordt) en een reeks met speciale uitgaven, waarbij ze meer recente albums uitgeven (de zogenaamde 'sonderbanden'). Op Wikipedia staat een mooi overzicht van alle uitgaven in het Duits, voor mensen zoals ik wiens Spaans niet zo denderend is maar die genoeg Duits begrijpen om de albums te kunnen lezen :). Het zijn mooie uitgaven, opnieuw vertaald, geletterd en ingekleurd. Ook het Spaanse verzamelalbum met een selectie van de korte verhalen is uitgegeven, net zoals een aantal albums van minder bekende creaties zoals El botones Sacarino (Tom Tiger) en 13, Rue del Percebe (Dolgedraaid).

https://www.carlsen.de/autorin-illustratorin/francisco-ibanez

clever_sb_17.thumb.jpg.f10549f67cb5310e57477b188d5d3c07.jpg81KkROXphmL._AC_UF8941000_QL80_.thumb.jpg.34bc8e4d78e806595c009d65e839568a.jpg91mZNvNVM-L._AC_UF10001000_QL80_.thumb.jpg.03c6bcd26aa63f9e40dc97a7503548ac.jpg

ausgeflippt.webp

ibanez-prasentiert-1--tom-tiger.webp

Link to comment

Recent las ik een paar oude paling en ko's (de olé-uitgaves, met korte tweepagina- verhaaltjes) en een Tom Tiger-album. Met zes stroken per pagina (dus gemakkelijk 15 prentjes per pagina) krijg je als lezer zeker waar voor je geld. Maar omdat ieder verhaal meer van hetzelfde is, is het ook lastig om zo'n album in één ruk uit te lezen. Veel respect wel voor Ibanez om telkens weer nieuwe manieren te verzinnen waarop iets fout kan gaan. Die man heeft eigenlijk 60 jaar lang variaties op hetzelfde gemaakt.

Link to comment
2 uren geleden, Ambreville zei:

Zoiets als een eeuwig herhalende tv-serie met in elke aflevering een misverstand?

Neen, die tv-serie had meer variatie (in zowat iedere sitcom of komedie zit een misverstand. Shakespeare deed dat al in zijn komedies).

Link to comment

De lange verhalen zijn wel leuker dan de korte verhaaltjes, vooral degene iets later in de serie. Ze zijn ook beter getekend met meer detail, en draaien meestal rond één thema en beginnen met een aantal pagina's 'geschiedenis' à la Ibanez, ttz redelijk hilarisch. Zijn inspiratie waren de komieken van de stille film, zoals Charlie Chaplin, Laurel & Hardy en Buster Keaton en dat merk je er wel aan. Zoiets zie je tegenwoordig niet zo vaak meer. Ik heb juist de Arboris-reeks gelezen en die zijn echt heel geestig.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...