Ga naar inhoud

Strip Van De Dag


Kool Thing

Recommended Posts

Simon van de Rivier integraal 02 HC

Maïlis (best goed)

de Pelgrims  (mwah)

City N.W.Nr 3 (het eindigt)

 

na het lezen van het dossier, komt naar voren dat Auclair al zijn zorgen van de id tijd in het personage van Simon heeft gestort, daarbij ook met de gedachte dat Simon geen held van het verhaal zou zijn.

Wel het is Auclair gelukt; Simon is en blijft meer toeschouwer dan "actieheld" in de verhalen. En als hij iets pro-actief doet, dan is het uit het geloof in de mensheid,etc :e009: .

 

City N.W.Nr 3 is de laatste verhaal; 10 jaar later zijn de latere delen uitgekomen, met een extra scenarist. Zal ik hem kopen?

Geen flauw idee.  Misschien ben ik te cynisch geworden om Auclair te kunnen te lezen

 

 

post-904-0-74608100-1458487372_thumb.jpg

Link naar reactie

Franka_zpsnzidnnmz.jpg

 

De rest van de wereld. Een postapocalyptisch verhaal, daar hou ik van. Het verhaal is goed alhoewel het soms met horten en stoten gaat. Spectaculatire tekeningen van de (verwoeste) natuur. Het eidigt met een cliffhanger (dit is deel 1 ;)). Hopelijk is de ontknoping origineel, wat dat is meestal wel het probleem met dit soort verhalen.

 

Geheim 1948. Goed klassiek avonturenverhaal. Mensen die klagen over teveel tekst bij B&M moeten hier echter wel afblijven.

 

Zo maak je fortuin in juni 1940. Solide heist/oorlogsverhaal. Leest vlotjes.

Link naar reactie

Dwergen 1 - Redwin van de smederij:  nou ik heb de reeks Elfen niet gelezen, maar als deze nog maar een beetje ruikt naar deze opener dan moet ik dit dringend aanschaffen denk ik. Wat een mooie en verzorgde SC uitgave voor 8,50 €.  En vooral wat een verhaal. Sterk om dit in één album te vertellen. En nog sterker: het tekenwerk. Aanrader!

 

Zo maak je fortuin in juni 1940: amusant avonturenverhaal. Mooi getekend. Graag gelezen.

 

Gold of the dead: one shot over mayazombies (bestaat dat woord? :e012: ). Op een schip. Geen achtergrond of uitgewerkte karakters, wel het betere hakwerk. Daardoor leefde ik niet echt mee met de personages. Goed tussendoortje dat fijn getekend is met een mooie cover.

Link naar reactie

Franka_zpsnzidnnmz.jpg

 

De rest van de wereld. Een postapocalyptisch verhaal, daar hou ik van. Het verhaal is goed alhoewel het soms met horten en stoten gaat. Spectaculatire tekeningen van de (verwoeste) natuur. Het eidigt met een cliffhanger (dit is deel 1 ;)). Hopelijk is de ontknoping origineel, wat dat is meestal wel het probleem met dit soort verhalen.

 

Geheim 1948. Goed klassiek avonturenverhaal. Mensen die klagen over teveel tekst bij B&M moeten hier echter wel afblijven.

 

Zo maak je fortuin in juni 1940. Solide heist/oorlogsverhaal. Leest vlotjes.

 

Mooie 3 slag Zwendel. Voor 2 albums was ik al overtuigd. Die Geheim 1948 ga ik toch eens nader bekijken want ik lees daar steeds meer enthousiasme over :) 

Link naar reactie

Die Geheim 1948 ga ik toch eens nader bekijken want ik lees daar steeds meer enthousiasme over :)

 

Het is de beste Franka in jaren, maar echt goed zou ik 'm niet durven noemen. Lappen tekst, 2x dezelfde liefdeshistorie - bedrogen worden door een player - met dezelfde Flairpsychologie erbij, en een plot die voortdurend wordt opgehouden door faits-divers. De tekeningen zijn waw, maar neigen mi teveel naar 'verkoop' dan naar efficiënt verhaalondersteunend. Een naakte Franka wil ik ook graag hebben op mijn originele plaat/poster/puzzel/...  Heeft het te maken met de tijdspanne waaraan gewerkt is. ik zag datums van 2013 tem 2015, .. ik weet het niet. Het was zeker niet slecht, maar ook niet echt goed.  

Weet je dat er haast dagelijks schoon nieuw dinges staan op www.stripspeciaalzaak.be !

 

 

Link naar reactie

Gelezen:

 

Franka 23 - Geheim 1948

In de zomer zie je veel Nederlanders met zwaar geladen caravans achter te kleine en lichte autootjes naar het zonnige zuiden rijden. In de bergruimtes van de caravan steken aardappelen en Heineken, want dat hebben ze ginderachter niet. De nieuwe Franka deed me daar aan denken: na zijn tekeningen propt Henk Kuypers nu ook zijn verhalen zo vol dat de souplesse en de vaart er bij in schieten. Potjespsychologie, ellenlange stukken tekst, het zijn niet de basisingrediënten van vlot weglezende avonturenstrips. Ik zie de beste man graag tekenen, maar scenario's schrijven gaat hem met de jaren steeds minder goed af. 

 

Southern Bastards 2 - Gridiron

In deel 1 maakten we kennis met een stoffig dorp in het zuiden van de VS dat siddert en beeft voor Coach Boss, de coach van de plaatselijke voetbalploeg. In dit tweede deel lezen we over de ongelukkige jeugd van Boss, met zijn afwezige moeder en zijn gewelddadige vader. Gelukkig is er ook nog een surrogaatvader die hem helpt zijn voetbaldroom waar te maken.

Deel 1 vond ik erg goed, maar dit tweede deel is minder. Coach Boss is als figuur niet interessant genoeg: hij is een hufter, en hij zal dat ook gewoon blijven. 

 

Abadaringi (Jeroen Janssens) 

Meer dan 20 jaar nadat hij met vrouw en kind moet vluchten voor de gruwel in Ruanda is onze local hero Jeroen Janssens terug gegaan naar het land van de duizend heuvels. Op bezoek bij vrienden van toen, oudleerlingen en collega's. Maar ook in Europa bezoekt hij de Ruandezen in hun eigen diaspora. Zijn schetsen, tekeningen en gesprekken tonen een land dat al twintig jaar zijn draai zoekt. Erg goed.

 

De toorn van Fantomas 3 - Met het hoofd op het hakblok

Fantomas, de gangster zonder gelaat, is al meer dan een eeuw een erg populaire figuur in het Franse misdaadgenre. Zelf ben ik er niet mee vertrouwd, maar deze reeks in drie delen vond ik erg goed. Het verhaal is erg spannend, goed geschreven en vooral ook erg goed getekend. Sterke variatie op een oud thema.

 

Bernard Prince 1 - 13

In mijn herlezing van het oeuvre van Hermann heb ik de eerste dertien delen van Bernard Prince hernomen. BP is een erg klassieke avonturenreeks over een trio zeevarenden op hun boot, de Cormoran. Prince is een echte held: moedig en onfeilbaar. Zijn companen zijn Barney Jordan en Djinn. Jordan is een doorgewinterde zeebonk, niet vies van een glas of een vechtpartij. Djinn is een ongehoorzame jongeman die zich wel eens verstopt op de boot om toch mee te doen aan een avontuur.

Het belangrijkste kenmerk aan de avonturen van Bernard Prince is de vijandige natuur die steeds weer voor spanning en gevaar zorgt: vulkanen, sneeuw, bosbranden of onherbergzame berglandschappen, Hermann zet ze allemaal overtuigend op papier. De tekeningen van Hermann zijn ook de voornaamste reden om deze reeks te herlezen, want de verhalen zelf vond ik soms wat langdradig. Prince is als figuur wat te volmaakt om interessant te zijn. Comanche is over het algemeen beter bewaard, maar de tweede helft van deze reeks is toch nog te genieten.

Remember that the life of this world is but a sport and a passtime.

Link naar reactie

Oh ja, ook nog gelezen:

 

Old Pa Anderson - Hermann & Zn

In het Alabama van 1952 is het leven van een zwarte erg weinig waard. Vader en zoon Huppen weten met deze open deur toch een goed verhaal te brengen, rechttoe rechtaan, en erg brutaal. Niet voor gevoelige kijkers.

 

The Fade Out 3

Afsluitend deel van deze noir, gesitueerd in het Hollywood van de vroege jaren '50. Erg goed.

Remember that the life of this world is but a sport and a passtime.

Link naar reactie

Herlezen: Wolven van Wyoming/Hemel is rood boven Laramie, in de aanloop naar de Sherpa-luxe (die ook nog Nacht over de woestijn bevat). Die 65 euro ga ik nog steeds neertellen, maar dan toch vooral voor het tekenwerk van Hermann (hoewel die miss Comanche een heel raar getekend poppetje blijft…. Hermann en vrouwen…).

 

Ik herinnerde me die twee delen van Comanche als ‘rauw’, niet als sentimenteel of zelfs week. Maar als bijvoorbeeld mijn favoriete personage uit dit avontuur, de jonge revolverheld Sharp, met een verbrijzelde hand bij de dokter zit en dus nooit meer zal kunnen schieten, laat Greg hem zomaar uit het niets en tegen zijn karakter in zeggen ‘dat hij eindelijk weer een normaal mens wordt die eindelijk weer vrienden zal hebben’. Zo zag ik op elke pagina wel een enorm verschil tussen de rauwe tekeningen van Hermann en de zalvende teksten van Greg. Dat begon me tegen te staan en ging het leesplezier ook in de weg staan.

 

Het viel me nu ook op dat Greg enorm zijn best doet in de uitgesponnen dialoog en de tekstkaders zijn verhaal een mythische dimensie te geven, vaak op het potsierlijke af. Ik herinnerde me dit verhaal ook als ‘groots’, maar zag dat er eigenlijk niet meer in terug. Het voelde allemaal wat dunnetjes. Mooi voorbeeld is de plaat tegen het einde waarop Dust de hele pagina tegen zijn paard praat en dan hardop zegt: ‘Hoelang zitten we nu al achter hetzelfde wild aan? Zes maanden? Zeven? Kilometers en kilometers rijden we alsmaar heuvel op heuvel af’. Dat kan Greg wel zeggen maar zo voelt het niet.

 

Alleen de laatste pagina’s, het koelbloedig doodschieten van Dobbs, stellen (nog steeds) niet teleur. Maar eigenlijk valt die klassieke scène uit de toon, ik vond hem nu veel te krachtig voor wat eraan voorafgaat.

 

Eindoordeel: dit is misschien toch niet ‘het onbetwistbare hoogtepunt van een van de beste stripwesterns ooit’ zoals Sherpa de luxe aanprijst. In beeld absoluut wél, maar wat Greg hier neerpent kan me echt niet meer bekoren.  In hetzelfde jaar (1972) maakten Charlier en Giraud de Prosit-albums en stonden ze in de startblokken voor de Doodskist-cyclus, toch wel een verschil in klasse.

Link naar reactie

Het Lijk en de Bank

 

Tony Sandoval

 

Vertelling over een groepje adolescenten. Een jongen en een meisje spelen de hoofdrol. Ze ontmoeten elkaar bij een rottend lijk.

Betoverend getekend met steeds wisselende groottes van tekeningen en veranderende kleuren.

Dit album zal in menigeen hun top tien van dit jaar staan.

Bij Sint-Joris!

Link naar reactie

Gagarin

Rob Van Scheers en Gustavo Garcia

 

Boeiende vertelling over de carriere van Joeri Gagarin, de eerste mens in de ruimte. Matig tekenwerk, wat wel meer het geval is bij stripbiografieën.

 

Kleine toevoeging die naar mijn persoonlijke mening vrij belangrijk is....je moet absoluut de inleiding niet lezen vóór je aan de strip zelf begint. Want dan heb je eigenlijk alles al gelezen....

Link naar reactie

Kleine toevoeging die naar mijn persoonlijke mening vrij belangrijk is....je moet absoluut de inleiding niet lezen vóór je aan de strip zelf begint. Want dan heb je eigenlijk alles al gelezen....

 

Nou ja, in feite is de geschiedenis van Gagarin algemeen gekend. Het hangt er maar vanaf in hoeverre je daar van op de hoogte bent. Maar er werden inderdaad een paar feiten vermeld die ik nog niet wist, en die in de strip aan bod komen.

Bij Sint-Joris!

Link naar reactie

De Worstelrepubliek

 

Nicolas De Crécy

 

Ja hoor, ik hou van absurde humor. Maar het mag niet teveel naar onzin ruiken.

Ondanks de talrijke plotwendingen kan deze voor een Japans magazine getekende strip mij niet boeien. Had ik geweten welke burleske toestanden hier uit alle hoeken en kanten afgevuurd worden, had ik eerst een joint gerookt. Maar zelfs dan valt het te betwijfelen of ik plezier had beleefd aan het lezen van dit onding.

Volgende week moet ik naar het verjaardagsfeest van een vroegere collega die ik eigenlijk maar een slapjanus vind. Zijn cadeau ligt hierbij klaar.

Bij Sint-Joris!

Link naar reactie

De Worstelrepubliek

 

Nicolas De Crécy

 

Ja hoor, ik hou van absurde humor. Maar het mag niet teveel naar onzin ruiken.

Ondanks de talrijke plotwendingen kan deze voor een Japans magazine getekende strip mij niet boeien. Had ik geweten welke burleske toestanden hier uit alle hoeken en kanten afgevuurd worden, had ik eerst een joint gerookt. Maar zelfs dan valt het te betwijfelen of ik plezier had beleefd aan het lezen van dit onding.

Volgende week moet ik naar het verjaardagsfeest van een vroegere collega die ik eigenlijk maar een slapjanus vind. Zijn cadeau ligt hierbij klaar.

 

 

Moet 'm nog lezen, maar je maakt me wel benieuwd nu :)

Link naar reactie

 

25526125.jpg

 

Wie denk je dat je bent? (Mooie Navels, #1)
(Maryse Dubuc, Delaf)
 
Ik ben deze strip onder lichte dwang van één van mijn dochters beginnen lezen en het bleek zelfs voor een mid-veertiger verrassend leuke lectuur.  Zal de volgende delen binnenkort ook lezen.

 

Ik ben die reeks ook aan het lezen, ik vind dat fantastisch. Wel vreemd dat we hetzelfde leuk vinden ;)

Link naar reactie

25526125.jpg

 

Wie denk je dat je bent? (Mooie Navels, #1)

 

 

(Maryse Dubuc, Delaf)

 

Ik ben deze strip onder lichte dwang van één van mijn dochters beginnen lezen en het bleek zelfs voor een mid-veertiger verrassend leuke lectuur.  Zal de volgende delen binnenkort ook lezen.

Ik was al overtuigd door de heer KT op dit forum. Uitstekende strip. En al 7 delen even sterk:

http://www.stripspeciaalzaak.be/PHP/besprekingen/index.php?module=album&id=3677

Link naar reactie

29762543.jpg

 

Het kasteel van de sterren - 1869: De verovering van de ruimte vol. 2 (Alex Alice)

 

Wow! Genieten van de eerste tot de laatste pagina door het goede verhaal en de meesterlijke tekeningen van Alice. Hij weet er een zeer sfeervol geheel van te maken waarin hij zijn verbeelding volop laat gaan, maar nergens het plot uit het oog verliest. Er is erg veel tekst, maar toch ook voldoende leegte op de pagina's om de tekeningen de ruimte te geven ;) Deel 1 vond ik al fantastisch, maar dit deel is nog beter... Strip van het jaar (tot nu toe)! Met het album van Air, Le voyage dans la lune, aan op de achtergrond wordt het allemaal nog spannender!

Link naar reactie

29763451.jpg

 

Regenwolf (Jean Dufaux & Ruben Pellejero)

 

De strips waar ik het meest van hou zijn toch wel die strips die je volledig in het verhaal meezuigen. Waarin je jezelf in de eigenschappen van de karakters kan herkennen. Waarin mythe overvloeit in wat werkelijk kan gebeuren. Waar de tekening ten dienst staan van het verhaal, maar tegelijkertijd een eigen dimensie en sfeer hebben. Kortom waarin je merkt dat tekenaar en scenarist een hecht team vormen en elkaar de ruimte geven een prachtig verhaal te vertellen. Voor mij is Regenwolf daar een uitstekend voorbeeld van. Zeer graag gelezen!

Link naar reactie

clifton-tome-22-clifton-et-gauchers-cont

 

Het was vele jaren geleden dat ik nog eens een echt grappige Clifton las (Bedu ging meer voor het avontuur en de albums van Rodrigue waren nogal aan de flauwe kant), maar Turk en Zidrou hebben nog eens een klassieker in de reeks afgeleverd. Op basis van dit album durf ik ook te beweren dat Zidrou een hele goeie Asterix of Lucky Luke zou kunnen schrijven.

De auteurs en uitgever geloven er blijkbaar weer in want een volgend album staat al aangekondigd.

Link naar reactie

29762543.jpg

 

Het kasteel van de sterren - 1869: De verovering van de ruimte vol. 2 (Alex Alice)

 

Wow! Genieten van de eerste tot de laatste pagina door het goede verhaal en de meesterlijke tekeningen van Alice. Hij weet er een zeer sfeervol geheel van te maken waarin hij zijn verbeelding volop laat gaan, maar nergens het plot uit het oog verliest. Er is erg veel tekst, maar toch ook voldoende leegte op de pagina's om de tekeningen de ruimte te geven ;) Deel 1 vond ik al fantastisch, maar dit deel is nog beter... Strip van het jaar (tot nu toe)! Met het album van Air, Le voyage dans la lune, aan op de achtergrond wordt het allemaal nog spannender!

Is het een afgerond tweeluik?

Link naar reactie

29763451.jpg

 

Regenwolf (Jean Dufaux & Ruben Pellejero)

 

De strips waar ik het meest van hou zijn toch wel die strips die je volledig in het verhaal meezuigen. Waarin je jezelf in de eigenschappen van de karakters kan herkennen. Waarin mythe overvloeit in wat werkelijk kan gebeuren. Waar de tekening ten dienst staan van het verhaal, maar tegelijkertijd een eigen dimensie en sfeer hebben. Kortom waarin je merkt dat tekenaar en scenarist een hecht team vormen en elkaar de ruimte geven een prachtig verhaal te vertellen. Voor mij is Regenwolf daar een uitstekend voorbeeld van. Zeer graag gelezen!

 

Ik heb Regenwolf ook gelezen. Ik twijfelde wat om hem te kopen: ik hou erg veel van de tekeningen van Pellejero, maar Dufaux is dan weer een absolute nono voor mij. Ook in dit verhaal kon ik mijn draai niet vinden. Het zit vol elementen die er bij gesleurd zijn, maar niets toevoegen: waar slaat die witte bizon op? En die oude jager? Er zit niet één geloofwaardig personage in die hele strip. Dufaux is een schrijver van lulkoekverhalen.

 

Ook gelezen:

 

In the Pines - 5 murder ballads (Erik Kriek)

Dit boek bevat (tadaa!) 5 murder ballads. Murder ballads zijn liederen vol moord en doodslag, tragische liefdes en noodlottige ontmoetingen. Kriek tekent erg mooi en sfeervol, maar de verhalen zijn erg kort en anekdotisch. Dat zorgt er voor dat ze niet 'pakken'.

Remember that the life of this world is but a sport and a passtime.

Link naar reactie

Democratie_zpsomz9jtdr.jpg

 

Democratie speelt zich af ca. 500 BC in Griekenland. Het schetst het begin van de ‘democratie’ in stadsstaat Athene.

 

De overgang van het Athene geleid door ‘tirannen’ (dat dient met een korrel zout genomen te worden) naar ‘democratie’ (dat dient ook met een korrel zout genomen te worden) wordt verteld door de jonge kunstenaar Leander.

De strip probeert vrij waarheidsgetrouw dit overgangsproces te beschrijven (weliswaar met een reeks fictieve nevenplots).

 

In principe een interessant gegeven. Probleem is wel dat de auteurs (en dat zeggen ze achteraf ook) alles nogal mysterieus willen houden met een heleboel knipogen naar historische feiten en figuren. Dat kan werken voor Grieken zoals de auteur Papadatos of voor historici die een gedegen achtergrond van de vroeg-Griekse geschiedenis hebben, maar voor anderen (zoals ik) betekent het gewoon dat je (meestal) verloren loopt in een hoop personages waarvan je niet weet wie ze nu eigenlijk zijn en wat ze doen (temeer ook omdat ze ondanks het karikaturale tekenwerk dikwijls op mekaar lijken).

 

Op het einde is er wel een 25 p lange alfabetische appendix met een verklaring van de meeste personages en gebeurtenissen. Dat is eigenlijk het interessantste deel van dit boek, spijtig genoeg zijn het vijgen na Pasen.
Misschien moet die appendix vooraan geplaatst worden, maar dan verklap je meteen ook het verhaal natuurlijk.

Link naar reactie
  

Yes volledig afgerond in twee mooie hardcovers. DDB heeft ook een set in de aanbieding met beide delen en een wikkel oid eromheen.

Ik had 'm al een tijdje op m'n lijst staan, maar was inderdaad op die set met de wikkel aan het wachten. Altijd mooier, zoiets.

Link naar reactie

post-712-0-47723100-1459780317_thumb.jpg

 

Reborn 1 : ik hou van deze tekenstijl. Verhaal over een menselijke kloon wiens leven op twee dagen volledig door elkaar gehaald wordt. Doordat het verhaal slechts over twee dagen gespreid wordt, gaat het (soms te) goed vooruit. Geslaagde strip met een goed einde. Mocht voor mijn part zelfs over twee delen gespreid worden.

Link naar reactie

Ik heb Regenwolf ook gelezen. Ik twijfelde wat om hem te kopen: ik hou erg veel van de tekeningen van Pellejero, maar Dufaux is dan weer een absolute nono voor mij. Ook in dit verhaal kon ik mijn draai niet vinden. Het zit vol elementen die er bij gesleurd zijn, maar niets toevoegen: waar slaat die witte bizon op? En die oude jager? Er zit niet één geloofwaardig personage in die hele strip. Dufaux is een schrijver van lulkoekverhalen.

 

 

Die witte bizon voegt juist iets mysterieus toe, als zijnde een onderdeel van de verhalen die de Indianen elkaar vertellen. Ik hou juist van dat gelul :D Ook de personages vond ik erg tof, juist omdat niet alle stereotypen uit de kast waren gehaald. Ook het semi open eind vond ik erg sterk. Smaken verschillen, nietwaar? En mooi dat er meerdere meningen hier naast elkaar staan voor diegene die overwegen tot aanschaf over te gaan.

Link naar reactie

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Je hebt inhoud geplakt welke opmaak bevat.   Herstel opmaak

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laden...
×
×
  • Nieuwe aanmaken...