Ga naar inhoud

De Getekende Reep - Persoonlijke Top 5


Timhardt

Recommended Posts

On 1/26/2016 at 8:09 PM, Paul_NL said:

post-701-0-34694600-1453835052_thumb.jpg

 

Er zijn heel veel lijsten op internet te vinden met top 50 tot en met top 500 strips/reeksen die je gelezen moet hebben.

Wat ik hier echter heb gemerkt is dat iedereen (lees:de meesten) graag enthousiasmeert, uitlegt waarom iets goed of niet goed is, en waarom je juist DIE strip gelezen moet hebben.

Daarom leek het mij leuk om hier van iedereen top 5 lijstjes te hebben (die kunnen altijd wisselen door de tijd heen), dat kan een reeks zijn of een enkel album of misschien wel gewoon alleen de uitgave zelf die zo mooi is dat wij als verzamelaars hem zouden moeten hebben, geef het je eigen invulling.

Misschien leuk om inspiratie op te doen, of gewoon om te discussiëren over waarom nou juist die ene strip wel op iemands lijst staat en die ander niet.

Het enige wat ik voorstel is om niet enkel te reageren met een top 5, daar zijn er al zo ontzettend veel van, maar neem de tijd om uit te leggen waarom je juist die top 5 hebt samengesteld.
Ik zie ze graag tegemoet en ik hoop dat dat voor anderen bezoekers ook zo is.

 

1. Lone wolf & cub. Een manga. De setting is edo japan (japan in de middeleeuwen). Het is een verhaal over wraak, over een vader en zijn zoon die in een houten karretje het land doorkruist en vanalles tegenkomt, vooral zichzelf. Een onvergetelijk verhaal. 28 delen en gedaan, tegenwoordig ook in omnibussen ter beschikking.

 

2. Locke & Key. Fantasy zoals het hoort te zijn. Over een gebroken gezin dat verhuist in een huis waar geen een kamer dezelfde is, geen een sleutel slechts op een deur past. Een huis met een verleden. Magisch verhaal met onvergetelijke personages. 

 

3. Scalped. Een western zeker? Over een stadje waar iemand de plak zwaait, die man een casino wil openen om de bevaolking nog meer onder de knoet te houden. Maar de flikken houden hem in het oog. Als er dan iemand opduikt uit een verleden, iemand die niet in de pas wil lopen, weet je dat er een heleboel heibel staat te wachten. Aaron in topvorm, de dialogen zijn zo puntig als een speer, de tekeningen zijn vuil en grauw als het verhaal. Iedereen heeft goeie en slechte kanten. Echte personages dus, geweldig einde ook. Perfecte reeks. Zeker in de hardcovers op beter papier komt het nog beter tot zijn recht.

 

4. Nausicäa. De aarde in een mogelijke toekomst. Vervuiling alom. Alleen het stadje van Nausicäa blijft voorlopig gespaard omdat een hardnekkige wind de vervuiling de andere kant opblaast. Een heel eigen wereld, eigen wetten, eigen personages die met niets inwisselbaar zijn. Ik hou van zo'n strips die koppig hun eigen verhaal vertellen, er ook de tijd voor pakken om de personages uit te werken als echte mensen, die ik soms beter ken of wil kennen dan mijn buur, om maar iets te zetten. Hier had ook Blade of the immortal of vagabond, planetes of vinland saga kunnen staan.

 

5. Samber. Beetje bewust voor een europese strip gekozen omdat jullie anders denken dat ik alleen manga en comics lees en apprecieer, maar ik eet van alles een beetje. Samber is een reeks die ik van het begin koester. Zwarte romantiek ten top, ik hou wel van wat pathos. Hier had ook de kinderen van de wind of de duistere steden kunnen staan, maar dan had ik weer moeten zeggen dat de kinderen van de wind stopt bij deel 5 en de duistere steden bij 11. En dat wil ik niet vandaag. Samber blijft ook vandaag een buitenbeentje want de boeken van Samber die 25 jaar na het eerste deel verschijnen blijven stuk voor stuk de moeite waard, een grote uitzondering, want meestal is het gewoon uitmelken. De nieuwe trilogieën breiden het universum nog steeds op een manier uit die er toe doet, tot op de dag van vandaag.

Link naar reactie

1) Blake en Mortimer

 

Toen in meer dan 40 jaar geleden serieus ben begonnen met het verzamelen van strips was het Gele Teken mijn eerste aankoop. Talloze malen herlezen is dit nog steeds een bijzondere reeks voor mij.

 

2) Thorgal

 

Na het uitbrengen van deel 5, de schaduwen voorbij, staat deze reeks onwrikbaar in mijn top 5...

 

3) Blueberry

 

Deze reeks staat symbool voor de overgang van klare lijn naar realisme, van held naar anti-held... ( Alleen Comanche komt hier wat mij betreft bij in de buurt).

 

4) Guust

 

De dynamische tekenstijl van Franquin, de manier waarop hij Guust maar ook zijn huisdieren expressie geeft is ongeëvenaard.

 

5) Cromwell Stone

 

Dit is mijn persoonlijke favoriet uit het oeuvre van Andreas. Er zijn 2 soorten stripverhalen... Het werk van Andreas  en de rest....

Omnia mutantur nihil interit

Link naar reactie
  • 9 months later...

Een lijstje met reeksen opnoemen lijkt mij onmogelijk aangezien niet alle albums uit een stripreeks top zijn.

 

Maar een reeks die daar toch heel kort in de buurt komt is Guust Flater/Gaston Lagaffe. En liefst in het frans, want de originele tekst is deel van de meerwaarde.

 

Voor een top 5 albums zou ik te veel moeten herlezen...

Dan zou ik ook een top 5 pagina uitzoeken, vermoedelijk een haast onmogelijke opgave...

enz.

;-)

Link naar reactie

Sweet tooth ken ik niet Krimson maar moet wel heel bijzonder zijn als je hem voor zulke kanjers plaatst. Waar gaat deze strip over ?

 

Een strip van Lemire. Over een hybride jongen (half mens, half hert) die zijn weg naar een menselijker bestaan zoekt. Erg goeie reeks. (Maar van Lemire vind ik ESSEX COUNTY en UNDERWATER WELDER nog beter)

Link naar reactie

Misschien had ook de timing van deze reeks te maken waarom ik hem zo goed vond.

Snachts ,  heel rustig gelezen en de eerste keer dat ik emotioneel was na iets te lezen.

Voor mij beter als die andere die Timhardt aanhaalt ( al zijn die ook wel de moeite ).

 

Idem met Okko  , in een ruk gelezen , delen 1 tem 10 en dan snap je alle kleine nuances , verwijzingen ...

Link naar reactie

1.       Durango 1 t/m 6

Na een drietal introduktie delen komt Durango terecht in de mexicaanse revolutie. In deel 4 en 5 wordt langzaam de spanning opgebouwd waarna in deel 6 de definitieve eindstrijd plaats vindt. Spaghetti Western ten voeten uit waarin de acteurs uit vervlogen tijden (Klaus Kinski, Thomas Milian, Mario Brega en in latere delen onder andere Lee van Cleef, Sergio Leone en Luigi Pistelli) weer terug keren. De hoofdpersoon vindt langzaam vorm en de tekeningen doen sterk denken aan de films van Leone en Corbucci. Het eerste deel staat bol van verwijzingen naar “The Great Silence”

De latere delen zijn minder sterk maar evengoed zeer leesbaar.

 

2.       Axel Moonshine

Space opera met een geheel eigen uitgangspunt, het verkennen van de droom. Aan de hand van fantastische avonturen met de nodige onverwachte wendingen en zoektochten bereikt Axel zijn volwassenheid. Helaas is de serie nooit afgerond en blijven de personages eindeloos ronddolen.

 

3.       Scalped.

Soms komt een geweldige serie onverwacht langs. Vor mij was scalped zo’n serie. Verwacht geen western of indianen strip waarbij ze de verentooi nog dragen. Noch bloederige beelden van scalperingen.

Een (nog niet vertaalde) strip over de scheiding rijkdom en armoe in een indianen reservaat. Elk personage heeft zo zijn eigen verleden dat ze met zich mee slepen, al dan niet gedeeld met andere personages. Prachtig verteld en getekend.

 

4.       Nestor Burma 1 t/m 4

Leo Malet’s privé detective, vormgegeven door Tardi maar in de latere delen voortgezet door andere tekenaars. Tardi weet perfect het Parijs tijdens en na de tweede wereldoorlog neer te zetten. Zet daarbij een goed verteld detective verhaal en de juiste samensmelting vindt plaats.

 

5.       Kort en triest

Na al het geweld en avontuur is het goed even tot ontspanning te komen. Waar kan dat beter mee dan met een strookjesstrip die binnen 2 plaatjes van grappig tot geweldig gaat. Iedere keer weer wordt een onverwachte wending aan een sprookje gegeven

Link naar reactie

1. Attila...mijn geliefde

2. De Havik

3. De Meesters van de Gerst

4. XIII+XIII Mystery

5. De Killer

 

Vallen er (voorlopig) net buiten: De wraak van graaf Skarbek, Largo Winch, Asterix, Okko, Buck Danny, Walking Dead, Blacksad, Aldebaran, Krasse knarren, Durango, Adelaars van rome, Gung Ho

Nog te lezen reeksen die er mogelijks wel in zouden kunnen: de barbaren, schipbreukelingen, een deken van sneeuw, het uitstel, universal war, het derde testament, drakenbloed, ...

Link naar reactie

1. De werelden van Aldebaran

Is zowat de enige SF reeks waarvan ik het gevoel heb 'dat zou nog wel eens kunnen gebeuren'. In tegenstelling tot de meeste SF reeksen ook geen schreeuwerige decors of cliché monsters

Het is ook de enige reeks waar ik telkens een echt 'hoera' gevoel bij heb dat ik de vorige delen opnieuw kan/mag lezen. Ook de rustige uitwerking van de verhalen is een pluspunt.

 

2. Thorgal

behalve de laatste albums, maar vooral in de eerste +/- 20 delen zitten écht wel pareltjes tussen. De meester van de bergen, de boogschutter zijn mijn favorieten. ook alinoë is zeer goed, maar wel akelig

 

3. Prometheus

totnutoe vind ik dit zeer te pruimen, maar mag wel wat vooruitgaan.

 

4. Schipbreukelingen (Miton)

Vind ik één van zijn betere reeksen. In tegenstelling tot bvb Quetzalcotal of Vae Victis geen overdaad aan intriges of personen waardoor wat makkelijker te volgen.

 

5. Messenger

eerste cyclus. Bij de voorlaatste pagina was ik eerst zwaar ontgoocheld omdat het leek dat heel het verhaal voor niks was. Maar bij de laatste pagina had ik iets van 'wow dat had ik niet zien aankomen'...

Link naar reactie

De volgorde zou er anders kunnen uitzien, maar deze komen er zeker in:

 

1 Suske & Wiske tot begin jaren '60 en deze van begin jaren '70: eindeloos veel gelezen en nog steeds niet achterhaald

 

2 Tardi: heeft deze man iets anders gemaakt dan klassiekers? Bijvoorbeeld Het Besloten Land

 

3 De Torens van Schemerwoude: de eerste 10 delen. Moeilijke keuze had ook Comanche kunnen zijn, Maar die zijn niet alle 10 even goed, wat bij de Torens wel het geval is.

 

4 Maus: veel meer dan een verhaal over de oorlog en de holocaust!

 

5 Ibicus van Rabaté. Ik had hier eigenlijk De Kinderen vd Wind willen zetten, maar dat is cliché. Wie nomineert er anders de beste strip van de laatste 15 jaar? :-)

Link naar reactie

 

 

3 De Torens van Schemerwoude: de eerste 10 delen. Moeilijke keuze had ook Comanche kunnen zijn, Maar die zijn niet alle 10 even goed, wat bij de Torens wel het geval is.

 

Helemaal mee eens. De eerste pakweg 5, 6 delen van Comanche zijn heel goed. Daarna gaat het bergafwaarst met verhaal en tekeningen. De delen door Rouge halen het niveau helemaal niet meer. Greg lijkt een eerste opzet uitgewerkt te hebben en daarna gedacht van help, ik moet nog meer delen schrijven  :e009:

Link naar reactie

 

 

3 De Torens van Schemerwoude: de eerste 10 delen. Moeilijke keuze had ook Comanche kunnen zijn, Maar die zijn niet alle 10 even goed, wat bij de Torens wel het geval is.

 

 

 

Na deel 10 zakken de Torens ook behoorlijk weg.... maar inderdaad, de eerste 10 delen van Schemerwoude zijn top!

Omnia mutantur nihil interit

Link naar reactie

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Je hebt inhoud geplakt welke opmaak bevat.   Herstel opmaak

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laden...








×
×
  • Nieuwe aanmaken...