Jump to content

Alcohol, what's your poison?


Recommended Posts

Blijkbaar is de oude alcohol draad hier verdwenen. Bij deze een nieuwe.

 

Met het goede weer is er altijd wel een excuus om een speciale geuze open te doen. 😁

Afgelopen weekend twee speciale edities geuze boon opengedaan.

 

IMG_3497.thumb.jpg.09eaace27858ac862e24810fc6b0bb0b.jpg

 

Vat 79. Op fles gestoken in 2014.  Volgens het etiket de oudste foeder en lieveling van de brouwerij.

Dit vat werd in 1883 gemaakt met toendertijd bomen van meer dan 200 jaar oud. 

Bijzondere smaak waarbij het hout nogal sterk is. Ruikt wat van ver naar sherry. Om rustig te degusteren.

 

IMG_3500.thumb.jpg.048a4853dd0e75b0fb4a113545179bb7.jpg

 

Op fles in 2016. Veel jonger en lichter dan de vat 79. Ik had ze beter in omgekeerde volgorde gedronken denk ik.

 

Link to comment

Ik heb een pakket fruitlambieken van Geuzerie Tilquin gekocht. De bedoeling was die enkele jaren te laten staan, maar eigenlijk zijn het geen bewaarbieren. Tilquin is bovendien niet de top in geuzeland (en dus ook niet wat rijping op fles betreft).

Dus omdat ze snel hun frisse fruitigheid verliezen, maak ik ze deze zomer soldaat. Prentjes volgen in deze thread.

 

(PS: Boon heeft m.i. de lekkerste basislambiek)

Link to comment
  • 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
10 hours ago, mister o said:

Is dat echt te koop, of doe je die habanero er zelf in?

Ah, eerst even iets ophelderen. Het is niet mijn creatie maar die van een maat met groene vingers en een voorliefde voor all things spicy.

Hij heeft de habanero er zelf ingedaan en twee weken later het brouwsel gezeefd (wat eigenlijk net iets te laat was).

Link to comment
1 uur terug, IvoVWS zei:

Ah, eerst even iets ophelderen. Het is niet mijn creatie maar die van een maat met groene vingers en een voorliefde voor all things spicy.

Hij heeft de habanero er zelf ingedaan en twee weken later het brouwsel gezeefd (wat eigenlijk net iets te laat was).

Ik word nieuwsgierig, kweek zelf ook habaneros en madam jeanettes, en nog 2 andere. Wat is de verhouding? Dus hoeveel gram habanero op een liter?

Link to comment
1 hour ago, mister o said:

Ik word nieuwsgierig, kweek zelf ook habaneros en madam jeanettes, en nog 2 andere. Wat is de verhouding? Dus hoeveel gram habanero op een liter?

Hij had één volledige, verse habanero op één fles Grant (ik neem aan dat het 70 cl is maar kan me ook vergissen) genomen. 
Grant is een behoorlijk neutrale whiskey en na de infusie komt de peper heel sterk naar boven. Om maar te zeggen, ik zou het niet uitproberen met een rokerig turfmonster of een single cask-trofee. ☺️

 

Link to comment
57 minuten geleden, IvoVWS zei:

Hij had één volledige, verse habanero op één fles Grant

 

Oké, en die dan in stukjes snijden neem ik aan. Mn pepertjes moeten nog ff rijpen.  En dan ga ik er mee aan de gang.

 

De reep begint wel te vertrutten zo. Zitten we gewoon recepten uit te wisselen 😋

Link to comment
On 8/15/2020 at 11:18 PM, mister o said:

Ik heb een madame Jeanette genomen. Vind ik zelf lekkerder. En nu maar afwachten. 

20200815_195039.jpg

Nice! Ik ben benieuwd. :)

 

@Hamirubi, maakt dat veel verschil? Mij lijkt het dat de whiskey sneller erg heet gaat worden maar voor de rest gaat er toch niet veel veranderen?

Link to comment

Ik denk het wel. Je moet een infusie maken i.p.v. een mix, en goed laten trekken.

In mijn kast staan enkele sterke dranken uit de Poolse en Russische winkel, telkens met enkele hele pepers.

 

Als brouwers een chipotle-bier of iets dergelijks brouwen, gebruiken ze vaak diezelfde sterkte drank met daarin hele pepers die enkele weken hebben 'getrokken'.

 

Maar laat vooral duidelijk zijn dat ik er zelf niks van af weet.

Link to comment
4 uren geleden, Bart 01 zei:

Recent ingetekend op de crowdfunding voor geuze Eylenbosch! Afwachten tot mid 2021 vooraleer de eerste beschikbaar is.

Ondertussen perfect weer voor hun saison Patience For Eylenbosch. Lekker!

 

Ik heb die gemist. Maar binnenkort (nu al?) komen ze naar Delhaize: benieuwd!

 

 

Edit: de crowdfunding is nog niet afgelopen (die van 125 euro, toch?). Hoera!

Link to comment

Precies een heel andere insteek dan bvb de blossomgeuze of brasil van lindemans een paar jaar geleden.

Pinot noir en cassis spreken mij toch minder aan in combinatie met bier.

Ben benieuw wat je er van vindt. De gewone tilquin vind ik een heel vlot drinkbare en toegankelijke geuze.

Link to comment
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Als bierliefhebber (echte bieren, liever geen pilsvocht) heb ik me voorgenomen om regelmatig een “ander” bier te drinken dan de gekende toppers à la Duvel en dat af te sluiten met een Corona (ja, ik weet het, da’s limonade :-)) de dag als ik mijn spuit krijg.

Een voorbeeldje is deze “Zatte Rita” met aangepast glas.

6E851422-7F1E-4085-9962-E79C15304BAF.jpeg

Tomorrow  Saturday Sunday Today is my favorite day

Link to comment

Dit is een collab tussen Vrijstaat Vanmol (Erwin Vanmol, Jan Panneels en vader Panneels?) en Alvinne (Glenn Alvinne en team), en geen etiketbier. Al maakt Vanmol wel etiketbieren.

Norse man is een kveik-bier - tegenwoordig populair - dry hopped en barrel aged.

Bij een etiketbierbrouwerij uit Oost-Vlaanderen - om maar iets te zeggen - zou dat kunnen betekenen: hopextracten toevoegen tijdens brouwproces en een paar houtschilfers in het brouwsel pleuren. Desgevallend na het mislukken van een batch.

 

Dit bier heb ik nog niet gespot. Lijkt me moeilijk te vinden, maar er is wel deze "crowdfunding". Heb jij een fles bemachtigd, @Kameraad Mauser?

 

 

Nog over Van Steenberge, een populaire brouwerij op dit forum: er is een nieuwe Gulden Draak-variant op de markt: Gulden Draak Smoked. Ik weet wel, "brewer's intention..." en zo, en het maakt me altijd wel nieuwsgierig. Maar wie in de vorige Gulden Draak Stout ook maar iets van een stout kon ontwaren, heeft bovenmenselijke smaakpapillen.

 

Link to comment
Guest Kameraad Mauser

Neen. Ik zag gisteren ofzo dat voorbij komen in m'n twitterfeed. Nu wist ik al dat de heer Vanmol actief was in het brouwersmilieu. Maar niet wat voor bier hij precies brouwt.

 

Toen zag ik die foto langskomen en ik dacht: ik vraag eens rond op de reep.

Link to comment
4 minuten geleden, Kameraad Mauser zei:

Neen. Ik zag gisteren ofzo dat voorbij komen in m'n twitterfeed. Nu wist ik al dat de heer Vanmol actief was in het brouwersmilieu. Maar niet wat voor bier hij precies brouwt.

 

Toen zag ik die foto langskomen en ik dacht: ik vraag eens rond op de reep.

 

Bieren met kveik-gist zijn echt booming business. Maar ik ben geen specialist ter zake. @Bart 01 misschien wel?

Deze Norse Man kan je zelfs op tap vinden in de betere/beste cafés in het Antwerpse. Het staat reeds enkele weken op mijn radar. Ik zou wel een fles willen kopen, maar vind dat altijd een risico (verzending met bpost).

 

Alvinne zal het in Moen ook wel aanbieden: niet eens zo ver bij jou uit de buurt, @Kameraad Mauser! Wellicht de beste brouwerij van de streek, al is De Ranke ook niet ver natuurlijk.

Misschien moeten we post-corona maar eens afspreken (forumdate-alert!).

Link to comment

Helaas nog niet geproefd dit Norse Man bier. Ook niet echt thuis in de kveik gisten ...

Maar ik zie op de site dat ze hier in de buurt wel op een paar plaatsen verkopen. 

Ik zal er op letten de volgende keer in de drankenhandel.

 

Recent een uitgebreid assortiment 'Kraaike' gekregen van brouwerij craywinkelhof.

Zeker goed gebrouwen maar de eerste drie die ik geproefd heb waren iets té kruidig voor mij.

Leken me beter te passen op een warme zomeravond dan nu.

Link to comment
  • 2 weeks later...

Voor bierwebsites en bierwedstrijden (vb. World Beer Awards) moet Extra Pilsner inderdaad een alias zijn voor Vedett Extra Blond.

Bieren veranderen echter voortdurend, doorgaans met minimale smaakverschillen. Maar tel die kleine veranderingen bij elkaar op, en een Duvel of Jupiler vandaag smaakt tonnen zoeter dan tien of twintig jaar terug. Ik gebruik deze voorbeelden omdat het bij deze bieren erg opvalt. Het bier evolueert met de smaak van de goegemeente.

Zolang het alcoholpercentage (er bestaat een grote marge) en de bierstijl zelf niet danig wijzigen, spreken we over hetzelfde bier. Neemt niet weg dat met een nieuw etiket niet zelden wat wordt gewijzigd aan de smaak. Kwaremont bijvoorbeeld is opnieuw in de markt gezet als gloednieuw wielerbier, terwijl het al jaaaaren werd gebrouwen maar hij proefde toch ook anders (minder lekker zelfs).

 

'k Denk niet dat het tussen jouw oren hoeft te zitten. Maar ik heb er zelf geen benul van. Met andere woorden: dit is geen antwoord op jouw vraag. :e007:

Wat je zou kunnen proberen: tracht nog ergens een oud flesje te scoren. Let wel: in 2020 brouwde Moortgat nog onder de naam Extra Blond, maar misschien al de naamwijziging indachtig, dus misschien is het beter een late 2019-batch te zoeken. Een flesje op de winkelrekken met stof op.

Ik zou het willen vragen aan bierconnecties (admins op bierfora), maar zij hebben geen linken met Moortgat.

Link to comment

Integendeel, @Hamirubi, mijn vermoeden dat jij er iets interessants over te vertellen zou hebben, is bevestigd. :)

 

Ik  heb de laatste van de Extra Blond bak gedronken en daarna de eerste van de Extra Pilsner, en vond dat er een verschil was, maar wil niet uitsluiten dat 't gewoon 't verschil tussen een oude en een nieuwe bak is. (Die Extra Blond bak zal wel al van 2020 geweest zijn. Zo lang gaan de bakken hier niet mee. :) )

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...