Ga naar inhoud

Alcohol, what's your poison?


Recommended Posts

  

23 minuten geleden, JPAR zei:

Misschien kan dit aan dat topic toegevoegd worden?

Hier in het noorden zit een grote slijterij (In de schuur van een oude boerderij) die gespecialiseerd is in wijn en whisky  (als je de onderstreepte woorden combineert in een zoekmachine is hij te vinden ;) ). Hij vertelde mij ooit, toen ik begon met het ontdekken van whisky, dat het net is als met kaas. Je begint met jonge kaas en gaat steeds oudere kaas en met meer smaak etc eten. Zo is het ook met whisky. Begin met een zachte whisky met een makkelijke afdronk, van daaruit kom je vanzelf door tips enz van anderen met andere smaken in aanraking. Je smaak ontwikkeld zich gaandeweg. Bij bovengenoemde slijter is ook een proeflokaal waar hij honderden verschillende open heeft staan en je kunt proeven voordat je iets koopt. Misschien is dat elders ook wel mogelijk?

 

Moet nu net lukken dat ik werkelijk alles eet, maar kaas niet lust (al proef ik soms wel een blokje of sneetje).

Ik heb al enkele stokerijen bezocht en vuurwater geproefd, maar het is voor mij nog heel complex. Door te vergelijken proef ik veel nuances. Maar mijn lievelingsmerk vond ik nog niet.

Geef je eens een voorbeeld van dergelijke "zachte" whisky?

Link naar reactie
  • 4 weeks later...

12 Belgian Beers that Defined the Decade
Which modern beers created between 2010 and 2020 changed Belgian beer forever?

 

De onvolprezen Breandán Kearney, de jonge West-Vlaamse Ier die de meesten wel kennen van Siphon Brewing (waar hij recent de activiteiten stopte), heeft nog eens een lezenswaardige tekst geschreven. Het is altijd leuk wanneer buitenlanders zich uitlaten over de Belgische bierwereld.
Want onze bierwereld is in vergelijking met de internationale bierscène opvallend saai, traditioneel en tripel-gericht. België is al lang niet meer het gidsland van de bieren. En toch zijn er pareltjes te vinden.

 

Quote

 

The Belgian beer scene is notoriously slow-moving, often regarded as doggedly attached to tradition and staunchly resistant to change. In a way, the Belgian beers that defined the last decade are the same beers that have defined every decade since they were first created: Rodenbach from 1821. Saison Vieille Provision Dupont from 1920. Orval from 1932. Westmalle Tripel from 1956. The list continues: De Dolle’s Oerbier (1980); De Ranke’s XX Bitter (1996); and De La Senne’s Zinnebier (2002).

In the last ten years, Belgium continued to furrow its own path—self-obsessed, or maybe self-aware. Not many of the big global trends that emerged in “craft” beer materialised, or had much purchase, in Belgium. There were few Black IPAs and even fewer glitter beers, some exploration of Bruts and Hazys on the margins of the scene, but no Seltzers or Slime beers to be seen. The low calorie, low alcohol trend which continues to proliferate in other parts of the world barely made a dent in Belgium, even as some of the country’s larger and more marketing-savvy breweries launched low-ABV beers or alcohol-free versions of their flagships. And while everyone else was going mad for cans, Belgian brewers—despite a handful of exceptions—persisted with refermentation in bottle right up until the end of the decade. Many Belgian breweries still have the same website and beer labels they did in 2010, and online shops only appeared when COVID took hold. 

There were, however, some changes which Belgium could not resist. The global trend of consolidation saw several key Belgian players purchased by bigger rivals and foreign concerns. Rodenbach and the Palm group were taken into the Dutch Bavaria family in 2016, now rebranded as Swinckels. The producer of Tripel Karmeliet, Brouwerij Bosteels, was bought by AB Inbev’s “global growth and innovation group” ZX Ventures in the same year. Duvel Moortgat flexed its international muscles, and after buying Belgian breweries Chouffe and De Koninck bought stakes in Boulevard of Kansas in 2014, Firestone Walker of California in 2015, ‘t Ij of Amsterdam in 2015, and Birrificio del Ducato of Parma in 2016. 

And as it did in other countries, the number of breweries increased in Belgium. At the beginning of the decade, there were around 150 breweries and less than 100 contract firms. Today, there are in the region of 380 breweries and 270 contract firms. It’s growth, but at a much slower rate than elsewhere, perhaps hampered by less flexible routes to market and more conservative consumers. 

The other nuanced changes of Belgian beer in the last ten years are embodied in the list of beers that follows: a renewed engagement by younger brewers with spontaneous and mixed fermentation traditions; an increased willingness to embrace different types of hops, both for bitterness and aromatics; a slide in popularity of brewing Abbey style beers in favour of stronger Golden, Blonde, and Pale Belgian Ales; and if not an openness in the demeanour of brewers, then at least a greater curiosity in different ingredients and process, and a tentative flirtation with the concept of collaboration. 

There are a few breweries and beers which could legitimately claim to have been in with a shout of inclusion. The creativity of blending and the possibilities of fruit were lifted to great heights by Raf Souvereyns at Bokke (formerly Méthode Goat and Bokkereyder) as well as by Antidoot, Alvinne, and De Leite. De Brabandere showcased accessible blending for consumers with their Petrus Sours project of 2014. The innovative Vicaris Tripel Gueuze from Dilewijns—a blend of Belgian Tripel and Geuze—missed out on the list on a technicality, existing under a different name pre-2010 (it was launched as Vicardin in 2006 before changing name in 2012). 

There were also a spate of brett-conditioned beers that just missed out consideration: Straffe Hendrik Wild from De Halve Maan (2015), Wild Jo from De Koninck (2015), Rebelse Strop from Roman (2016), and, just this month, Vander Ghinste released Omer Brut Nature (2020). Barrel-aging to obtain the character of what was previously in the wood rather than as a fermentation vessel became more common, led most astutely by Dochter van de Korenaar with their oak aged L’Embrace, L’Ensemble, and La Renaissance beers, Struise with their Black Damnation Project, and Het Anker with its Gouden Carolus Whisky Infused (2015).

More drinkable Belgian session beers started to appear in the years following 2010, mostly deploying noble hops. Pils 13 (4% ABV) from the Ministry of Belgian Beer had the dry, earthy profile of a German lager. Simplex (4.5% ABV) from De Ranke displayed the brewery’s characteristic bitter bite. Papy van de Pils (4% ABV) from En Stoemelings showed that new, small, and classically-minded breweries could have a go at pilsner. And virtually all of L’Ermitage’s low ABV hoppy offerings were beautifully on-point. 

But, for their own reasons, our contributors just didn’t think they deserved to be on a list of epoch-defining beers.

The beers we have selected did reach that standard: they stood out as diverse and unique and influential. Importantly, these are modern Belgian beers to their core, even as the wider brewing world is increasingly in thrall to its American counterparts.

At the beginning of another decade, and with vaccinations for COVID within reach—making real the prospect of a return to the pub in the near future—now is the perfect time to reflect on where Belgian beer has been in the last decade, and to hopefully look forward to where it’s going in the ten years between now and 2030. 

Twelve professional beer writers familiar with Belgian beer took a moment to take stock of the past decade. These are the 12 beers that defined the Belgian beer scene during the last ten years, listed in order of their release date. Revisit those you haven’t enjoyed in a while. Let what follows be a launching pad for discussion about the beers you might have included but are not in this list. Or simply use it as inspiration to muse on what the Belgians might do next.

 

 

Ik heb er 10 gedronken: de jacht op Saint-Hélène Simcoe lager en La Vermontoise is nog open!

 

 

1. TROUBADOUR MAGMA (The Musketeers)
Belgian Tripel IPA (9% ABV)
Released: 2010

 

2. SAINTE-HÉLÈNE SIMCOE LAGER (Sainte-Hélène)
Hoppy Light Lager (3.5% ABV)
Released: 2011

 

3. OUD BRUIN (‘t Verzet)
Oud Bruin (6% ABV)
Released: 2011

 

4. QUETSCHE TILQUIN À L’ANCIENNE (Gueuzerie Tilquin)
Plum Lambic (6.4% ABV)
Released: 2012

 

5. LA VERMONTOISE (Blaugies / Hill Farmstead)
Spelt Saison (6% ABV)
Released: 2012

 

6. DUVEL TRIPEL HOP CITRA (Duvel Moortgat)
Belgian IPA (8.5% ABV)
Released: 2012

 

7. ZURE VAN TILDONK (Hof Ten Dormaal)
Sour / Wild Ale (6% ABV)
Released: 2013

 

8. BABYLONE (Brussels Beer Project)
Belgian Bread IPA (7% ABV)
Released: 2015

 

9. SPONTANBASIL (Lindemans / Mikkeller)
Basil Gueuze (6% ABV)
Released: 2016

 

10. BRUXELLENSIS (De La Senne)
Belgian Pale Ale (6.5% ABV)
Released: 2016

 

11. CUVÉE ARMAND & GASTON (3 Fonteinen)
Oude Geuze (6% ABV)
Released: 2016

 

12. BRETT ELLE (Lambiek Fabriek)
Oude Geuze (6% ABV)
Released: 2017

Link naar reactie

Interessante lijst. Die Lambiek Fabriek staat bij deze op de wish list.

Maar net zoals België dan wel eerder traditioneel en tripel gericht is, is deze lijst dan wel vooral (i)pa / lambiek gericht. Niets mis mee, Lambiek met name is iets waar we trots op mogen zijn.

Maar toen ik in de USA was viel me daar op dat telkens ik een local draft beer bestelde, het altijd een IPA was. 

Het is wel fijn om te zien dat veel brouwers hier ook op die kar springen de laatste jaren.

 

 

 

Link naar reactie
1 uur terug, Bart 01 zei:

Interessante lijst. Die Lambiek Fabriek staat bij deze op de wish list.

Maar net zoals België dan wel eerder traditioneel en tripel gericht is, is deze lijst dan wel vooral (i)pa / lambiek gericht. 

 

Klopt helemaal, en tegenwoordig wil iedere brouwer zelfs z'n eigen NEIPA. En bestaan er goed gemaakte - volgens de stijl - NEIPAs in de Benelux? Het zijn er slechts een handvol, vrees ik.

 

De beschrijvingen van de bieren in bovenstaande lijst kan je lezen via https://www.belgiansmaak.com/belgian-beer-12-belgian-beers-that-defined-the-decade/

 

Ik probeer mij voor de geest te halen welke bieren ik er zelf in zou zetten. Zure van Tildonk, Oude Quetsche en Babylone zijn onontkoombaar, en die Oud Bruin is een geweldig basisbier voor mooie blends zoals Balsamico Kameradski en vooral Oud Bruin Raspberry.

De grote afwezigen zijn de dikke, zwarte en zelfs blubberachtige bieren. Doe maar een Brewer's Nightmare BA van brouwerij BramBrass of een olieachtige speculaasstout van brouwerij Totem.

Link naar reactie

Nee nog niet geproefd! Maar wel zeer benieuwd. 

In mijn drankencentrale verkopen ze wel wat van Timmermans, ga er eens op letten.

 

Niet dezelfde stijl, maar ook kanshebber voor de lijst hierboven: Liefmans Goudenband.

Een bijzondere stijl.

 

Van De Ranke zou er ook eentje bij mogen. De noir dottignies, vieille provision, back to black ...

Link naar reactie
27 minuten geleden, Bart 01 zei:

Nee nog niet geproefd! Maar wel zeer benieuwd. 

In mijn drankencentrale verkopen ze wel wat van Timmermans, ga er eens op letten.

 

Niet dezelfde stijl, maar ook kanshebber voor de lijst hierboven: Liefmans Goudenband.

Een bijzondere stijl.

 

Van De Ranke zou er ook eentje bij mogen. De noir dottignies, vieille provision, back to black ...

 

De Ranke kwam ook in mij op, maar is niet helemaal de periode 2010-2020: de meeste topbieren van De Ranke stammen uit 1996-2010. :ph34r: Maar de brouwerij staat hoe dan ook in mijn top-5 Belgische brouwers.

 

Link naar reactie
  • 1 month later...
Op 26/12/2020 om 00:29, kbellon zei:

image.png.4602e02a8e09231f1c29c5ea315fccaf.png

Van mn vriendin voor kerst een interessant geschenk gekregen. Info over meer dan 500 bieren, inclusief smaakprofiel, chemich profiel, gelijkaardige bieren, ABV etc

 

Dit is een tweede druk?

Op Ratebeer heb ik lang geijverd om een vergelijkingstabel aan de website toe te voegen, op basis van smaakprofielen. Ik was dus heel blij met dit boek.

 

@Bart 01: dit biertje uit de West-Vlaanders haal ik binnenkort in huis:

 

LeFort.thumb.png.323d76ac1359ae4f62f8f4774800ce27.png

 

Link naar reactie
6 uren geleden, Hamirubi zei:

 

Dit is een tweede druk?

Op Ratebeer heb ik lang geijverd om een vergelijkingstabel aan de website toe te voegen, op basis van smaakprofielen. Ik was dus heel blij met dit boek.

 

@Bart 01: dit biertje uit de West-Vlaanders haal ik binnenkort in huis:

 

LeFort.thumb.png.323d76ac1359ae4f62f8f4774800ce27.png

 

Staat nergens aangegeven alleszins, een druk van 2018. Ik neem aan nog steeds eerste druk.

 

Ooh interessant, de Lefort tripel bestel ik regelmatig op café (allez voor de lockdown natuurlijk)

Link naar reactie
7 minuten geleden, mister o zei:

 

Dat zou ook een leuke poll zijn. Je 3 favoriete trappisten. 

Volgens Wikipedia zijn er nu een 47-tal. Dus misschien net iets te veel voor een poll.

Er zijn er ook wel een heel deel niet relevant natuurlijk voor de Benelux markt (die heel weinig Repers reed gedronken hebben) dus het kan waarschijnlijk wel tot 30 worden herleid :D 

Link naar reactie
11 minutes ago, mister o said:

 

Dat zou ook een leuke poll zijn. Je 3 favoriete trappisten. 

Volgens Wikipedia zijn er nu een 47-tal. Dus misschien net iets te veel voor een poll.

Misschien beperken tot de Belgische en Nederlandse? (En eventueel die die alleen aan de brouwerij te koop zijn, weglaten. Wat 't natuurlijk ingewikkeld maakt voor de St-Sixtus nu ze met de post opgestuurd worden. :) )

Link naar reactie
32 minuten geleden, Yncke zei:

Misschien beperken tot de Belgische en Nederlandse? (En eventueel die die alleen aan de brouwerij te koop zijn, weglaten. Wat 't natuurlijk ingewikkeld maakt voor de St-Sixtus nu ze met de post opgestuurd worden. :) )

 

Dat is wel een goed idee.

 

Was eerst enthousiast van dat St-Sixtus met de post stuurt,  dat wist ik nog niet.😃😃

Sturen ze t alleen binnen België.  Daar heb ik als Hollander natuurlijk nix aan.😪

Link naar reactie

Oh ja, @Timothy van Damme! De reeksen La Trappe Oak Aged (39 batches tot nog toe) en Chimay Grande Reserve Oak Aged (9 batches tot nog toe) worden vaak over het hoofd gezien; La Trappe is op dat vlak werkelijk outstanding.
Je moet er als Belg ook altijd snel bij zijn, en probeer jaren na datum maar eens een fles te vinden van jouw favoriet. Ik moet mijn backlog er al bijhalen om te weten welke ik op heb (dat zijn er nog niet veel).

 

Mijn idee is om de Belgisch-Nederlands-Franse trappisten in drie verschillende polls te gooien: donker (1), blond (2), amber of andere (3).
 

Link naar reactie

Ik kom er overigens net achter dat Achel sinds dit jaar geen officiële trappist meer is. Hun brouwmeester is vertrokken en nu wordt het proces dus niet meer overzien door een monnik van de orde.

 

De meeste normale (dus geen eenmalige uitgaves) heb ik wel eens gedronken. Alleen de Engelszell Cervisia Stanacum (alleen ter plekke te koop) en de Trappisten Zwickl nog niet en van Spencer de Monks' IPA (blijkbaar een andere dan de Europese), de Peach Saison en de Premium Pilsner. 

 

Verder heb ik ook de onofficiële trappisten Mont des Cats en Cardeña wel eens geproefd.

 

Qua speciaaltjes slechts 1 Chimay Barrique op en 6 La Trappe Oak Aged (plus nog een viertal dat ligt te rijpen). Van laatstgenoemde brouwer ook de Special Editions van 2018 en 2019. Maar ook hun Jubilaris, daar was toch wat moeilijker aan te komen. 

Link naar reactie
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

  

3 uren geleden, IvoVWS zei:

Twee Duvel 6.66's, Beralis SourBlond, Vedett White, een karaf wijn, een pizza en ook een fles Orval van vier jaar oud.

 

Ik wil me niet te veel moeien in jouw zure meuk, maar het gaat wellicht om de Bersalis SourBlend?

Klinkt alvast heerlijk. Heb je er nog herinneringen aan? Hoe beviel die?

 

Op de planning voor morgen staat - onder voorbehoud - een bezoek aan de geuzeshop van Oud Beersel. Als ik op tijd uit bed geraak.

 

Link naar reactie

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Je hebt inhoud geplakt welke opmaak bevat.   Herstel opmaak

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laden...








×
×
  • Nieuwe aanmaken...