Ga naar inhoud

Herontdekking van de strip, op zoek naar aanraders


Pilsudski

Recommended Posts

Hoi,

 

In mijn jeugd las ik graag strips en ik verzamelde een aantal reeksen (ging altijd bij adhemar in Gent op zoek naar enkele ontbrekende 2dehands nummers) maar intussen is het een 10-tal jaren verwaterd (hoewel ik met mijn 31 toch nog niet heel oud ben 😅). Ik  was meer boeken gaan lezen maar omdat ik minder en minder tijd heb, heb ik nu strips herontdekt en plan ik mijn verzamelingen wat aan te vullen. 


De reeksen die ik verzamel: XIII (+ Mystery), Blake & Mortimer, Buck Danny, De Blauwbloezen, De Kleine Robbe, Guust, Lady S, Largo Winch, Nero (klassieke reeks) Soda, Vasco.

 

Wat ik nooit graag las: Rode Ridder, Suske & Wiske, Jommeke,...

 

Zoals jullie zien dus allemaal bekende/klassieke reeksen. Wat ik me nu afvroeg: zijn de reeksen die ik volgde nog geschikt voor volwassenen? Of zijn die allemaal eerder voor kinderen? 


Zijn er strips/reeksen die jullie kunnen aanbevelen (op basis van bovenstaande) voor volwassenen? Dus iets met wat maar diepgang & inhoud? Ik ben bvb Soda aan het herlezen en vind het nog altijd wel amusant maar vroeg me af of er niks bestaat met wat meer inhoud. XIII las ik altijd graag en dat was een reeks die ook steeds doorliep in 1 groot verhaal, bestaan er nog zo'n "grotere" verhalen die het volgen waard zijn?  Ik heb ook wat schrik als ik terug blake en mortimer of buck danny ga lezen dat ik me wat ga ergeren aan weer eens olrik/lady x,...  Of moet je het dan meer bij graphic novels ofzo gaan zoeken? Want dat las ik nog nooit. Ik heb wel iets tegen die marvel superhelden dingen dus zulke dingen interesseren me absoluut niet.

Link naar reactie

Klassiek en een sterk doorlopend verhaal: Blueberry! Een westernstrip die leest als een epische film. 

 

De vijf eerste albums staat de tekenstijl m.i. nog niet op punt, maar na een paar albums is het prima (en verbetert heel snel, om dan op hetzelfde hoge niveau te blijven). 

 

Ik zou aanraden om bij album nr 6 ('De man met de zilveren ster') te beginnen: daar begint een hele lange cyclus, en je kunt inpikken zonder per se de eerdere verhalen gelezen te moeten hebben. Die rode draad loopt door verschillende avonturen door tot album 22 ('Einde van een lange rit') en rondt daar netjes af. Het album erop vind ik persoonlijk stukken minder, daarna begint eigenlijk een nieuwe cyclus, 'Marshall Blueberry', die ook wel OK is als ik me goed herinner. 

 

Je kunt natuurlijk helemaal bij het begin beginnen ook, maar ik denk dat de kans groter is dat je zal afhaken. 

 

En verder:

In de stijl van Largo Winch en XIII is er nog Alpha. Realistisch getekende verhalen met een hoog 'Jack Ryan'-gehalte. Ik zie Thorgal ontbreken op je lijstje, dat is goeie fantasy, ik ben geen specialist in die reeks maar er zijn er hier wel een heleboel. De eerste zes albums van de avonturenreeks Theodoor Cleysters vormen ook een sterk verhaal samen. 

 

 

Link naar reactie

Dingen als Alpha en IRS heb ik altijd blind gekocht. Bij een recente herlezing was ik zo teleurgesteld in het niveau, dat ik ze allemaal heb verkocht. Ook actiereeksen als Thomas Silane, Gil st André, Black Op en eigenlijk veel van Desberg horen in dat rijtje. 

 

Wat ik nog zou aanraden: Murena, Tango, de lemen troon en uiteraard alles van de Braziliaanse God Leo.

 

 

Link naar reactie

Vijftien jaar terug zat ik ook in die situatie. Na een periode waarin ik weinig las heb ik rond mijn dertigste de draad weer opgepikt. Ik ben toen veel Amerikaans spul gelezen, Y the last man, Scalped, 100 Bullets, DMZ... Dat zijn reeksen waar meer vlees aan zit dan aan de gemiddelde Euro-strip. Maar dat zijn ook reeksen die al bestonden toen jij de stekker uit je lezersbestaan trok.

Europees raad ik graag Tyler Cross aan (3 delen, ik ben niet zeker dat ze nog allemaal goed te vinden zijn). Scenarist Nury heeft nog sterke reeksen geschreven: Keizerin Charlotte (2 delen tot nu, derde en laatste in voorbereiding), Katanga.

Magasin General is een goede tip, maar tien jaar terug liep dat ook al. 

De absolute populaire toppers van de laatste jaren zijn volgens mij Mooie Zomers en Krasse Knarren. Twee reeksen waar je niet om heen kan.

Als je graag Buck Danny las kan je ook Angel Wings overwegen.

Remember that the life of this world is but a sport and a passtime.

Link naar reactie

 

Die reeksen zijn zeker geschikt voor volwassenen, het moet niet altijd bloed en drama zijn om het graag te lezen. Ik lees quasi alle boeken uit het lijstje, De Blauwbloezen heb ik misschien nog het meest herlezen.

 

Mijn topreeks is schipbreukelingen in de tijd, een zeer sterk SF verhaal over 10 boeken in een wat jaren '70 stijl. De reeks wordt binnenkort voor het eerst herdrukt door DDB

 

Screenshot 2022-01-10 at 18.02.05.jpg

 

Screenshot 2022-01-10 at 18.01.43.jpg

 

 

 

Link naar reactie

Leuk dat mensen het strips lezen weer hebben ontdekt. Sinds een half jaar ben ik weer strips gaan lezen. Ik ben begonnen met Kuifje omdat ik die thuis nog had liggen maar die vond ik toch een beetje kinderachtig. Toen ben ik recensies over strips gaan lezen. Naar aanleiding daarvan ben ik onder andere begonnen met Undertaker. Deze vind ik zelf heel goed. Na een tip van de stripwinkel ben ik ook begonnen aan Blueberry. En hier ben ik wel erg enthousiast over. Ik heb alle 9 integralen gekocht en begonnen bij de eerste en zo verder. Verder afgelopen week de Duivelsprinsen en Detectives gelezen en deze kan ik ook aanbevelen. 

Link naar reactie

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Je hebt inhoud geplakt welke opmaak bevat.   Herstel opmaak

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Laden...








×
×
  • Nieuwe aanmaken...