Ga naar inhoud
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble
Strawberry Orange Banana Lime Leaf Slate Sky Blueberry Grape Watermelon Chocolate Marble
Log in om dit te volgen  
esteban²

Ballon Media & Standaard Uitgeverij fuseren !

Recommended Posts

image.thumb.png.1c8fc3b2ab0d2c306913836401887214.png

 

PERSBERICHT:

 

Standaard Uitgeverij en Ballon Media kondigen vandaag aan dat ze de handen in elkaar slaan. Met de ambitie om een nieuw en spannend hoofdstuk te schrijven in de Vlaamse uitgeefgeschiedenis. 


Iconen van ons Vlaamse erfgoed als Jommeke en Suske en Wiske komen binnenkort onder één dak. De eengemaakte uitgeverij zal Standaard Uitgeverij heten. De beide uitgeverijen zijn ervan overtuigd dat het bundelen van krachten hun auteurs en tekenaars beter zal ondersteunen en een grote meerwaarde zal creëren voor de lezer en de uitdagingen van de toekomst. 


De activiteiten van Ballon Media en de huidige Standaard Uitgeverij zijn perfect complementair. Beide zijn sterk in boeken en strips, met zowel een eigen portfolio als importactiviteiten. Maar dat doen beide uitgeverijen grotendeels in andere marktsegmenten. 


De nieuwe Standaard Uitgeverij komt onder de gemeenschappelijke leiding van Wim Verheije en Jeroen Overstijns, momenteel CEO van respectievelijk Ballon Media en Standaard Uitgeverij. Wim zal de creatieve afdelingen en Jeroen de businessafdelingen leiden. Zij vormen de directie samen met Tony De Groof, CFO van de eengemaakte groep. 


Jeroen Overstijns: “Twee jaar geleden hebben we Standaard Uitgeverij overgenomen om onze Vlaamse helden van hieruit weer een eigen koers te laten varen. In een onafhankelijke uitgeverij. We hebben al snel gezien dat we met Ballon Media die missie alleen maar beter konden uitvoeren. Onze strategie was simpel en blijft simpel. Eer en innoveer de traditie door de beste uitgeverij van Vlaanderen te zijn. We zetten nu met veel plezier de volgende stap. Met goesting en een grote liefde voor het boek. De nieuwe uitgeverij blijft dus natuurlijk naast het huis van Jeroen Meus, Ish en Toni Coppers, ook dat van de prestigieuze fondsen van WPG Uitgevers, zoals De Bezige Bij en A.W. Bruna, met coryfeeën als Bart Van Loo, John Grisham, Terry Hayes, David Van Reybrouck, Jeroen Olyslaegers, Erwin Mortier, Liane Moriarty, Stefan Hertmans en Koen Peeters. Binnen deze nieuwe joint venture werd ook de samenwerking met de Familie Vandersteen vertaald in een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst.” 


Wim Verheije: “Net als Ballon Media dat was, blijft de nieuwe fusie-uitgeverij de bevoorrechte partner van de Franstalige uitgeverijen Dupuis, Dargaud en Le Lombard, verenigd in de uitgeefholding Media Participations die al aandeelhouder was van Ballon Media en dat ook zal zijn van de nieuwe fusie-uitgeverij. Daarnaast vertegenwoordigt Ballon Media de Nederlandstalige uitgaven van de grote uitgeverijen Casterman en Glénat en ontwikkelen we met veel succes eigen strips zoals Jommeke, die volgend jaar 65 kaarsjes mag uitblazen. Door het diverse aanbod van onze partners te koppelen aan de familiestrips van Standaard Uitgeverij, kunnen we voor onze lezers en klanten in de stripmarkt een echt topaanbod brengen: Vlaamse iconen als Jommeke, Suske en Wiske, De Kiekeboes, FC de Kampioenen, Urbanus en Nero evenals de recente strips van de succesvolle tv-formats Buurtpolitie en Nachtwacht, bevinden zich in het goede gezelschap van Lucky Luke, Kuifje, Alex, De Blauwbloezen, Blake en Mortimer, Guust Flater, Robbedoes, Largo Winch, Thorgal, XIII, De smurfen en vele anderen. Sinds ons ontstaan in 2008 is en blijft Ballon Media ook dé referentie voor kleurrijke activiteitenboekjes voor jongens en meisjes tussen nul en negen jaar, … Jaarlijks worden ongeveer 2.500.000 boeken verkocht in 104 landen en 68 talen. Ballon Media is actief in héél Europa en ver daarbuiten. De uitgaven van Ballon Media prikkelen jonge kinderen om te lezen en op ontdekking te gaan. De kinderboeken van Standaard Uitgeverij zijn vooral gericht op de leeftijdsgroep vanaf 9 à 10 jaar. Ook ons gezamenlijke aanbod van kinderboeken wordt dus nog sterker en breder.” 


Tot slot willen we bij dit grote nieuws graag een eerbetoon brengen aan Alexis Dragonetti. In de maanden voor zijn overlijden was Alexis volop aan dit project aan het werken. De directie en de medewerkers van de nieuwe fusie-uitgeverij zullen zijn werk en zijn droom met trots en sterke troeven voor de toekomst verderzetten. 


De nieuwe Standaard Uitgeverij zal op één locatie komen, in het hart van Antwerpen, in het gebouw waar Ballon Media nu al gehuisvest is. De aandeelhouders van de bestaande uitgeverijen stappen allemaal in het nieuwe project. Het nieuwe fusiebedrijf zal operationeel zijn vanaf 1 januari 2020.

Deel dit bericht


Link naar bericht

Schaalvergroting is meestal geen goed nieuws voor de klanten. Eerst een fusieperiode terwijl ze uitvechten wie nu wie overgenomen heeft. Geloof me, een fusie van gelijken bestaat niet. Daarna onzekerheid over afvloeiingen als gevolg van optimalisatie. Gevolg is dat er geknipt gaat worden in de reeksen om het rendement hoog te houden. Diversiteit loont enkel als je de media ermee haalt. Voor tekentalent, minder plaatsen om je aan te bieden op de markt. 

De vraag gaat zijn hoe de franstalige reuzen gaan reageren. Als je Franse topsellers als Harmony en Frnk al schrapt vanwege de verkoop, wat ga je dan doen met meer interne concurrentie van Standaard Reeksen. Ik ben dus helemaal niet overtuigd. 

Deel dit bericht


Link naar bericht

Uiteraard is SU de dominante partij in de fusie. Het wordt gewoon een verderzetting van SU. Diversiteit in de markt wordt niet bereikt door dergelijke fusies die leiden tot oligopolies. Maar wel door een verscheidenheid aan uitgeverijen en zelfstandig opererende tekenaars/illustratoren. Maar nieuwe bedrijven oprichten is...tjah...vrij problematisch. Oftewel: het rendeert niet.

Deel dit bericht


Link naar bericht
56 minuten geleden, Ambreville zei:

Als je Franse topsellers als Harmony en Frnk al schrapt vanwege de verkoop, wat ga je dan doen met meer interne concurrentie van Standaard Reeksen. Ik ben dus helemaal niet overtuigd. 

Mss biedt dit net de kansen om dergelijke reeksen net in de kijker te zetten bij een groter publiek?

 

En een monopolie zal ook niet alles kunnen uitgeven. Mss vallen er daardoor rendabelere kersen naast de mand voor de anderen.

 

We moeten SU ook niet heiliger maken dan de paus. Veel kansen kregen onbekende tekenaars er ook niet. Enkel de spinoffs brachten wat kansen, maar dat kan evengoed doorgezet worden. BBooks heeft met Blloan ( en de lokale touch ) al veel meer bewezen op dat vlak. Maar het blijft duidelijk dat een Strip2000 steeds zwaarder gemist wordt. Dat was echt een springplank voor sommigen.  

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
4 minuten geleden, Kameraad Mauser zei:

Uiteraard is SU de dominante partij in de fusie. 

Lol ! Ik zie het totaal anders. 

Deel dit bericht


Link naar bericht

Ik zie dit niet als een positieve stap. Integendeel. Uiteindelijk is de klant de dupe. Linksom of rechtsom.

Deel dit bericht


Link naar bericht

Standaard Uitgeverij heeft een heel goeie distributie en Ballon Media een hoop goeie reeksen in vertaling, dit lijkt me toch een goeie samenwerking.

 

Wat zou er slechter worden voor de klanten?

Deel dit bericht


Link naar bericht
9 minuten geleden, Bonte zei:

Standaard Uitgeverij heeft een heel goeie distributie en Ballon Media een hoop goeie reeksen in vertaling, dit lijkt me toch een goeie samenwerking.

 

Wat zou er slechter worden voor de klanten?

Zo'n fusie is vaak niet uit luxe geboren. De gevolgen kunnen divers zijn: bijvoorbeeld hogere prijzen, uitdunnen collectie, ontslagen met daarbijhorende gevolgen. Ik hoop dat ik het mis heb.

Deel dit bericht


Link naar bericht
58 minuten geleden, Bonte zei:

Standaard Uitgeverij heeft een heel goeie distributie en Ballon Media een hoop goeie reeksen in vertaling, dit lijkt me toch een goeie samenwerking.

 

Wat zou er slechter worden voor de klanten?

Ballon heeft misschien nog betere distributie, hoor.

Deel dit bericht


Link naar bericht
1 uur terug, Bonte zei:

Standaard Uitgeverij heeft een heel goeie distributie en Ballon Media een hoop goeie reeksen in vertaling, dit lijkt me toch een goeie samenwerking.

 

Wat zou er slechter worden voor de klanten?

Het hoeft inderdaad niet altijd automatisch slecht nieuws te zijn, er zijn ook tal van positieve kanten of gevolgen te bedenken.  De toekomst zal het uitwijzen.

Het verdere gespeculaas hou ik voor 6 december.  Enfin, 11 november bij ons. ;) 

Deel dit bericht


Link naar bericht

Vraag blijft. Wie neemt wie over.

 

image.png.6c8aa4729d753970719df240581c3f82.png

Dragonetti & M8tes hadden via rechtsreekse participatie en Neologic 51% van de aandelen. 20% zat bij Media Participations die Dupuis, Lombard, etc vertegenwoordigde.

 

Boekjaar 2018 :  3.090K€ omzet, 527K winst, 10M€ aan schulden. 

 

Standaard Uitgeverij

 image.png.63b7ae35cded4da980da5cc606936c08.png 

In mei van dit jaar nog een splitsing achter de rug van de uitgeverij waarbij boeken voor volwassenen en overblijvende winkels werden afgestoten.

 

In 2018  1.871 K€ omzet, 1M€ verlies, 6,382 € schulden. De cijfers van de vorige jaren zijn moeilijk te vergelijken door de overname in 2017 en de splitsing.

Wel enige indicaties. 

 

Totaal vermogen/Schulden

 

image.png.7b0481bc1ff9c36c8a57d7ac3a2a2247.png

 

Rentabiliteit

image.png.93af7828320e0abbc79c103743d300f5.png

 

image.png.3b624242e26cff6866265765d110ef50.png

Liquiditeitsratio. Als die onder de 1 valt zit een onderneming in problemen. 

 

 

EN TER VERGELIJKING Ballon Media.

 

image.png.c690c4788f8a59b8462b05905a6e09ba.png

Totaal vermogen/schulden

image.png.4e24e2791de35ed564ba09e5ae692519.png

Rentabiliteit

image.png.3ee82d60b870c726c6da49ab4c1e3438.png

 

Liquiditeit.

 

Gebaseerd op dit alles zou ik het een overname van Standaard door Ballon noemen en geen fusie. De vraag is wat er nu met die 20% van Media participations gaat gebeuren. Stappen ze uit, dan wordt de vlaamse stripmarkt terug vrij voor Dupuis, Lombard,... Blijven ze zitten, dan verwateren ze en zal de markt buiten licentieringsopbrengsten minder interessant worden. BLijven ze zitten en verhogen ze hun kapitaal, dan gaan we veel mooie boeken mogen lezen. Wie weet komt er dan ooit wel terug een nederlandstalige Spirou-weekblad.

 

 

 

 

image.png

Deel dit bericht


Link naar bericht
1 uur terug, Ambreville zei:

Gebaseerd op dit alles zou ik het een overname van Standaard door Ballon noemen en geen fusie.

Voila, Ballon lijkt me ook de sterkste partij met een juiste focus ( de parameters liquid, solv en rent zijn toch beter dan SU ). Bovendien blijft SU zitten met het feit dat hun cashcows getekend worden door 65+'ers ( Kiekeboe, FC De Kampioenen en in mindere mate Urbanus ). De opvolging van deze is cruciaal voor de uitgeverij. Suske en Wiske, De Rode Ridder,... bewijzen hoe moeilijk/arbeidsintensief dit wel is.

Deel dit bericht


Link naar bericht

Ik die de post van Ambreville bekijk en met welke zwier er mathematische heerlijkheid op tafel wordt geslagen.

 

giphy.gif

Deel dit bericht


Link naar bericht
14 minuten geleden, Ambreville zei:

Indeed. Als ik zou meewerken aan een matig-doende SU titel, dan zou ik me zorgen maken.

Eens

Deel dit bericht


Link naar bericht
3 minuten geleden, Ambreville zei:

https://www.standaard.be/cnt/dmf20191023_04679980

 

Media Participations blijft. En er is een nieuwe overeenkomst met de familie Vandersteen.

Tussen de regels lees je wel dat ze hun Selling Power gaan laten spelen met de winkels. Yeeeh, meer betalen voor minder keuze.

Logisch toch?

Deel dit bericht


Link naar bericht

Het is dus Ballon Media dat de dominante partner is. Afgaande op de grafiekjes. Feit blijft dat het uitgeverslandschap minder divers wordt.

Deel dit bericht


Link naar bericht
38 minuten geleden, Ambreville zei:

Tussen de regels lees je wel dat ze hun Selling Power gaan laten spelen met de winkels. Yeeeh, meer betalen voor minder keuze.

Dat is toch niet zeker. De brutowinst kan toch omhoog door de logische schaalvoordelen ( minder logistieke en personeelskosten )? Aan de prijskant moeten ze niet zot doen. Krantenwinkels sluiten, supermarkten geven enkel plaats aan iets waar ze zeker op winnen,... Allemaal niet evident. Het zijn 'enkel' de SSZ die echt vast zitten aan deze grotere speler, maar dat is nu ook.

Deel dit bericht


Link naar bericht
31 minuten geleden, Kameraad Mauser zei:

Feit blijft dat het uitgeverslandschap minder divers wordt.

Is dat erg? Ik heb liever één rendabele firma met lef én continuteit, dan 30 kleinere met veel wil en geen centen. In de schaduw van de grote boom zie ik heus wel een uitdager wat groeien.

Deel dit bericht


Link naar bericht

Een bedrijf zal natuurlijk ook wel de mensen aantrekken die passen binnen de beleefwereld/waarden/visie van zij die het bedrijf runnen. Als er maar 1 bedrijf is, dan vallen er wel een hoop mensen uit de boor die wel kwaliteit kunnen produceren maar niet passen binnen de bedrijfscultuur.

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht

Nog een aanvulling (feiten + bedenking) bij De Stripspeciaalzaak.

 De namen van de uitgeverijen Dupuis, Dargaud, Le Lombard, Glénat, Casterman en andere verdwijnen niet op de covers. De editoriale lijn per uitgeverij blijft behouden. Ook het formaat van de albums wijzigt niet. Eigenlijk zullen striplezers en -verzamelaars geen verschil merken. Auteurs (tekenaars en scenaristen) hoeven niet te vrezen voor nadeligere contracten nu het (monopolie)blok weer wat groter wordt.

 

Of dat allemaal gegarandeerd blijft op langere termijn valt nog af te wachten en daar is nog geen pasklaar antwoord voor. Ook de distributie van de albums op verschillende data per maand moet nog vastgelegd worden. Er wacht eerst nog een drukke eindejaarsperiode. Het stopzetten van lopende stripreeksen, die het wel goed doen en deden in stripspeciaalzaken (zoals Harmony, FRNK), maar daarbuiten niet, is iets om in de gaten te houden.
 

Beide bedrijven werken al langer samen voor het digitale platform YIEHA!, Comics Station en de opzet voor een stripfestival in Antwerpen. Hopelijk voor hen is de fusie succesvoller dan deze voorbeelden.

Deel dit bericht


Link naar bericht

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

×
×
  • Nieuwe aanmaken...